Basile Valentin

"Cele 12 Chei ale Filosofiei"
(156 pagini)


"Este incontestabil faptul că transmutarea metalelor şi căutarea Pietrei Filosofale au fost, pentru farmacia chimică, ca şi pentru medicină, surse de progres. Pregătirile extraordinare, curioasele efecte produse de către amestecuri, diversitatea de culori a metalelor care fuzionau, toate acestea îi ofereau laboratorului o atracţie misterioasă, care nu putea fi separată de neobositul lucrător. Printre aceşti căutători, şi în fruntea lor, trebuie să îl plasăm pe călugărul benedictin Basile Valentin ... Ca şi Albert cel Mare, el a fost unul dintre inventatorii medicamentelor chimice. Lucrările sale au realizat o transformare care mai târziu avea să revoluţioneze rutina medicinei şi a farmaciei."

Emile Gilbert, autorul cărţii "Farmacia de-a lungul timpului"


"În Cele 12 chei ale Filosofiei sunt amplu reproduse diferite operaţii alchimice, codificate alegoric, în cuvinte la care au fost adăugate imagini. Fiecare capitol sau cheie descrie alegoric o etapă distinctă din procesul complex în urma căruia poate fi creată Piatra Filosofală. Descrierea etapelor e făcută în aşa fel încât să reveleze şi deopotrivă să ascundă metoda folosită ; e nevoie de un maestru alchimist priceput care să interpreteze corect limba voalată a textului alegoric şi imaginea afiliată. Tratatul a fost comentat în repetate rânduri de alchimiştii din secolul XX. Ştim că Jung, Berthelot şi Newton au citit tratatele lui Basile Valentin.

Toate metodele utilizate în chimie până la Boerhaave sunt expuse în lucrările lui Valentin. El a realizat o aplicare a chimiei pe organismul omenesc ; a căutat să stabilească dacă trupul omenesc prezenta, la scară mică, aceleaşi fenomene pe care lumea le prezintă la scară mare, şi în acest fel a creat denumirile de microcosmos şi de macrocosmos, prima dintre ele referindu-se la corpul omenesc, iar cea de-a doua la marele corp al Naturii. Scrierile sale cuprind multe alte lucruri care ar putea fi cu totul remarcabile, dacă nu ar fi fost amestecate cu o mulţime de idei stranii şi de expresii extraordinare."

Georges Cuvier, autorul lucrării
"Istoria ştiinţelor naturale, de la origine şi până în zilele noastre"


CUPRINS :

* Introducere.

~ Prima carte a claviculei pietrei preţioase a vechilor filosofi ~

* Cuvânt înainte.

~ Cartea a doua a claviculei pietrei preţioase a vechilor filosofi ~

* Capitolul întâi ;
* Capitolul al doilea ;
* Capitolul al treilea ;
* Capitolul al patrulea ;
* Capitolul al cincelea ;
* Capitolul al şaselea ;
* Capitolul al şaptelea ;
* Capitolul al optulea ;
* Capitolul al nouălea ;
* Capitolul al zecelea ;
* Capitolul al unsprezecelea ;
* Capitolul al doisprezecelea ;
* Despre materia primă a filosofilor.

~ Cartea a treia ~

* Discuţia Spiritului Mercurului cu fratele Albert ;
* Explicaţia Spiritului cu privire la calităţile Materiei Prime ;
* Cele douăsprezece semne ale Zodiacului care sunt citate în această lucrare ;
* Catrenele autorului ;
* Alte catrene, sub formă de jurăminte.