Fernando Diana

"Alchimia - Ilustrată de la A la Z"
(214 pagini)


"În acest sfârşit de secol se observă o adevărată revigorare a interesului pentru ştiinţele antice, cum ar fi Alchimia şi al practicilor mai puţin supuse concepţiilor moderne despre Univers. La graniţa dintre ştiinţă şi filosofie, Alchimia este de secole subiect de controverse, dar şi de fascinaţie.

Conţinând mai mult de 500 termeni, acest nou dicţionar ilustrat este o adevărată cutie a Pandorei plină cu informaţii vibrând de exuberanţa străvechilor practicanţi ai acestei arte. Diana Fernando, alchimist practicant, dar şi lingvist, a fost capabilă să revină la sursele originale, mai ales vechi manuscrise arabe şi kabbalistice cărora le-a dat o nouă interpretare. Puternicul şi importantul aspect vizual al Alchimiei, este realizat de autor cu ajutorul a mai mult de 160 de ilustraţii create special pentru această lucrare, inspirate din simbolurile şi emblemele fundamentale ale fiecărui aspect al fenomenului alchimic.

Asemeni simbolului Mercurului însuşi, Alchimia se mişcă şi se modifică permanent, având încă multe să ne spună. În acest volum extrem de incitant, definiţiile prezentate acoperă totul, începând cu experienţe de laborator şi terminând cu explorarea sufletului."

Editura


"Sistematizând acest dicţionar, am încercat să echilibrez articolele despre operaţiunile de laborator şi alchimiştii celebri, cu articole despre cadrul de referinţă care face să fie posibilă Alchimia : frăţiile, locurile sacre, transmiţătorii, colectorii şi patronii, textele şi editorii, precum şi unele elemente de limbă, inclusiv cabalistica şi glifica.

În primul rând, am pus un accent semnificativ pe imagini şi embleme, care sunt chei ale multora din zonele pe care nu le-am înţeles. Anii de autodisciplină meditativă mi-au dezvoltat un enorm respect faţă de subiectul pe care l-am reprodus pe hârtie, în mare măsură pornind de la facsimiluri după vechile manuscrise. Găsesc că e o sarcină pe cât de umilă, pe atât de înălţătoare - ca să nu spun şi pe cât de istovitoare - să refac drumul mâinii lui Dee sau a lui Newton. Este un proces alchimic în sine."

Diana Fernando


CUPRINS :

* Mulţumiri ;
* Introducere ;
* Index alfabetic ilustrat ;
* Bibliografie.