Franz Hartmann

"Paracelsus - Viaţa şi învăţătura"
(268 pagini)


"Există multe elemente care să recomande lucrarea de faţă. Ceea ce contează însă cel mai mult, esenţa, scriitura în sine, conferă valoarea reală şi realul motiv pentru a o citi. Veţi pătrunde într-o lume mistică, magică şi veţi afla lucruri interesante, provocaţi fiind, de asemenea, la desluşirea lor."


Violeta Loredana Pascal, "PRwave.ro"



"Paracelsus nu este numai un medic, deşi este unul dintre cei mai iluştri ai Evului Mediu. Paracelsus este un iniţiat. Are habar - şi nu în mică măsură - despre Alchimie. Nu mai spun că are şi o viaţă extrem de palpitantă. Un asemenea op(us) ar fi circulat, cu doar două ori trei secole în urmă, pe sub mână. Dar, astăzi, până şi viaţa lui Paracelsus a devenit obiect de studiu."


Mihail Gălăţanu, "Călător"



"Marea virtute a acestui volum este că prezintă cu erudiţie şi profunzime esenţa învăţăturilor lui Paracelsus cu privire la Cosmologie, Antropologie, Pneumatologie, Magie, Medicină, Alchimie, Astrologie, Filosofie şi Teosofie. Amplele citate din tratatele lui Paracelsus ne dau măsura enciclopedică a acestui gânditor considerat mintea cea mai luminată şi mai cuprinzătoare a veacului său."


Radu Duma



"Toate operaţiile specifice Alchimiei pot fi efectuate cu succes numai de cel care este alchimist prin naştere sau prin educaţie. Orice lucru fiind de natură întreită, există şi un aspect întreit al Alchimiei, în aspectul cel mai înalt, ea ne învaţă regenerarea omului spiritual, purificarea minţii, a cugetării şi a voinţei, ca şi înnobilarea tuturor facultăţilor sufletului. În aspectul cel mai de jos, ea se ocupă de substanţele fizice.

Scopul existenţei omului este restabilirea armoniei de la începuturi, care a existat între Dumnezeu şi Om înainte de producerea separării ce a tulburat echilibrul şi a făcut ca prima emanaţie a esenţei divine să fie atrasă de cea de-a treia emanaţie materială şi să se scufunde în materie. Pentru a restabili această armonie, Omul poate face ca voinţa lui Dumnezeu să-şi găsească expresia perfectă în Natură, şi de aceea Natura se va spiritualiza şi Macrocosmul se va apropia de perfecţiune.

Orice lucru din Natură are un aspect întreit. Cel mai înalt aspect al alchimiei îl constituie transformarea viciilor în virtuţi prin focul iubirii Binelui, prin purificarea minţii, prin suferinţă, şi prin înălţarea divinului principiu al omului deasupra elementelor animale ale sufletului său. Semnul în numele căruia lucrează adevăratul alchimist este Crucea."


Paracelsus



CUPRINS :

I. Viaţa lui Paracelsus
* Scrierile lui Paracelsius.
I. Lucrări de Medicină ;
II. Lucrări de Alchimie ;
III. Lucrări cu tematică diversă ;
IV. Lucrări despre ştiinţe ale naturii şi Filosofie ;
V. Lucrări de Magie.

II. Terminologia folosită de Paracelsus

III. Cosmologie

IV. Antropologie
* Geneza omului ;
* Constituţia omului ;
* Moartea.

V. Pneumatologie

VI. Magie şi vrăjitorie

VII. Medicină
1. Boli provocate de influenţe astrale ;
2. Boli provocate de substanţe otrăvitoare ;
3. Boli provocate de cauze fiziologice ;
4. Boli provocate de cauze psihologice ;
5. Boli care îşi au originea în cauze spirituale.

VIII. Alchimie şi Astrologie
* Electrum Magicum Homunculi.

IX. Filosofie şi Teosofie
* Anexă ;
* Iniţiaţi ;
* Creaţia ;
* Naşterea ;
* Iniţierea ;
* Mediumitatea ;
* Fenomenele oculte ;
* Transferul gândului ;
* Spiritele celor plecaţi dintre noi.