Fulcanelli

"Misterul catedralelor"
(201 pagini)


"Misterul catedralelor este un studiu publicat în anii 1920 de un scriitor ocult - sau ocultist - ce-și zicea Fulcanelli. Apariția acestei cărți a reprezentat unul din momentele cele mai importante ale acelui curent simbolist francez, impregnat de ocultism, care în România a avut imitatori de seamă, precum Sadoveanu sau Vasile Lovinescu.

Misterul catedralelor este un studiu de simbolistică medievală. Fulcanelli expune, de-a lungul capitolelor structurate uneori ca un ghid turistic, sensul și însemnătatea ocultă a diferitelor ornamente arhitecturale ale bisericilor gotice, pornind de la exemplul cel mai concludent, care e catedrala Notre-Dame din Paris. Fulcanelli era un autentic inițiat, de o erudiție necruțătoare, iar identitatea sa dă naștere și astăzi unui lanț nesfârșit de speculații fanteziste. Fulcanelli, se spune, a descoperit Piatra Filosofală, mai precis : metodele de control asupra corpului, metode prin care pot fi prelungite limitele vieții.

Fulcanelli practica Alchimia. Nu Alchimia văzută ca o tehnică primitivă de purificare a metalelor, ca o prechimie, ci un sistem de tehnici de perfecționare individuală, chiar și trupească, un soi de yoga occidentală. În acest sens, Alchimia este o chimie organică, dar unde cuvântul organic capătă un alt înțeles, ascuns profanului. Ceea ce Fulcanelli nu încetează să sublinieze în Misterul catedralelor este faptul că toate acestea sunt operațiuni simbolice, că ele au loc mai degrabă în mintea și trupul adeptului și că e vorba de arderi spirituale și de decantări poetice."

Dan Alexe


"N-am vrut să urmăm vechea metodă prin care se sugera un adevăr, exprimat în parabole, însoţit de una sau mai multe afirmaţii amăgitoare sau măsluite întru rătăcirea cititorului neputincios să separe grâul de neghină. De bună seamă, munca noastră, mai ingrată decât s-ar crede, poate fi discutată şi criticată, dar nu ni se va putea niciodată reproşa că am fi scris vreo minciună. Se spune că adevărul rostit nu face întotdeauna bine ; noi credem, în ciuda acestei ziceri, că el poate fi exprimat pe înţeles, cu condiţia să mânuim cum se cuvine limba."

Fulcanelli


CUPRINS :

* Misterul catedralelor ;
* Paris ;
* Amiens ;
* Bourges ;
* Crucea ciclică de la Hendaye.