Michael Maier

"Atalanta Fugiens"
( Emblemele Filosofice ale secretelor Naturii )
(287 pagini)


"Textul integral latin al lucrării Atalanta Fugiens a văzut lumina tiparului în 1617, deci, în perioada care a urmat apariţiei celor trei manifeste rozacruciene (1614-1616). De asemenea, chiar Maier publica, în acelaşi an cu Atalanta Fugiens, Silentium post clamores, în care făcea apologia Rozacrucianismului.

În acest context, legăturile acestei lucrări cu Rozacrucianismul nu pot fi negate. Deşi nu putem vorbi la modul propriu de o lucrare rozacruciană, influenţa ideilor din manifest este considerabilă. Societăţile secrete existente de-a lungul istoriei, pe care Maier le enumeră în Silentium post clamores, sunt amintite şi în Atalanta Fugiens, unde se operează cu simbolurile lor şi sunt descifrate miturile pe care le-au creat. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, asemenea Frăţiei Rozacruce, Maier nu afirmă niciodată, în operele sale, că a obţinut aurul concret, material, ci Alchimia reprezintă pentru el o cale de perfecţionare a fiinţei umane, pe multiple planuri.

Prin urmare, interesul lucrării de faţă nu rezidă numai în faptul că oferă o modalitate originală de interpretare a miturilor binecunoscute ale Greciei antice - văzute ca alegorii alchimice - ci şi în sprijinul pe care îl poate oferi în înţelegerea unei epoci extrem de controversate, în care a apărut una din ultimele mişcări ale din spaţiul european care încerca revigorarea Tradiţiei.

Michael Maier, medicul personal al celebrului împărat austriac Rudolf al Il-lea, a găsit la curtea acestuia de la Praga o pleiadă de învăţaţi ai Renaşterii : astronomii Johannes Kepler şi Tycho Brache, pictorii Arcimboldo şi Sadeler, dar şi ocultişti precum John Dee sau Edward Kelley, care susţineau că vorbesc cu îngerii în limba lui Enoh. În acest mediu propice evoluţiei spirituale a luat naştere Mişcarea Rozacruciană, în care Maier a fost implicat în mod direct. În Atalanta Fugiens găsim influenţe ale concepţiilor susţinute de maeştrii Rozacrucii, dar miza principală a acestei lucrări este alta : interpretarea alchimică a marilor mituri ale Antichităţii clasice, greceşti şi romane.

Ca un adevărat fir al Ariadnei într-o lume încărcată de simboluri, explicaţiile acestui doctor în Medicină şi specialist în Alchimie ne ajută să descoperim în peripeţiile lui Herakles, Ahile sau Iason indicii pentru propria noastră dezvoltare spirituală."

Marius Cristian Ene & Gabriela Nica


CUPRINS :

* Epigrama autorului ;
* Emblemele şi Discursurile I => L ;
* Note.