J. Emanuel Zeylmans van Emmichoven

"Fortificarea inimii"
( Colaborarea lui Rudolf Steiner cu Ita Wegman )
(552 pagini)


"Ţelul vieţii lui Rudolf Steiner a fost fondarea unui sistem modern de misterii. Pentru acest lucru avea nevoie de un fundament al conştienţei care să fie deplin transparent, care putea să fie prelucrat, cunoscut şi dezvoltat mai departe şi de alţi oameni ; în plus, avea nevoie pentru aceasta şi de colaborarea cu elevi care păşeau pe calea ce duce spre acest ţel ; dincolo de aceasta, era necesară formarea unei comunităţi umane bazate pe spiritualitate, în care puteau să acţioneze inspiraţii mai înalte. În fond, era vorba despre capacitatea de trezire a oamenilor faţă de existenţa încarnărilor anterioare şi de a discerne în ele acţiunea legilor destinului spiritului uman (karma).

În această carte se relatează despre Ita Wegman care, fiind una dintre aceşti elevi, a primit timp de ani de zile îndrumările lui Rudolf Steiner, precum şi despre felul în care viaţa ei a urmat parcursul unei iniţieri moderne. Textele acestei cărţi constau în mare parte din exerciţii, poezii şi meditaţii pe care Rudolf Steiner le-a redactat pentru Ita Wegman. Cine le citeşte, va putea să-şi dea seama că ele îi erau destinate cu totul special Itei Wegman. Ele provin dintr-o colaborare intimă, esoterică, dintr-o educaţie spirituală pe care Ita Wegman a parcurs-o cu Rudolf Steiner îndeosebi în anii 1923 până în 1925. După moartea lui Rudolf Steiner (30 martie 1925), ea a mai trăit şi a lucrat mai departe cu aceste ziceri încă 18 ani."

J. Emanuel Zeylmans van Emmichoven


"Eul se orientează spre lumea spirituală când nu mai locuieşte în cele 3 corpuri : corpul astral se întoarce la stele, corpul eteric la eterul lumilor, iar corpul fizic la substanţele pământeşti.

Iubirea domneşte în căldură, înţelepciunea se unduieşte în luminozitate, simţirea separă unitatea, voinţa leagă ce e separat.

In Christo Morimur ( În Christos moartea devine viaţă ). Christos este Eul întregii omeniri, care le-a fost oferit oamenilor pentru a fi liber purtători de Eu, exact cum se întâmpla în vechile culturi doar prin intermediul iniţierilor. Cunoaşterea de sine duce la cunoaşterea lumii prin schimbarea cugetării (metanoia)."

Rudolf Steiner


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Introducere ;
* Partea I - Esoterismul Occidentului (1905 - 1914) ;
* Partea II - Mistica Aeterna (1920 - 1924) ;
* Partea III - Educaţia Itei Wegman (septembrie - decembrie 1923) ;
* Partea IV - Congresul de Crăciun (24 decembrie 1923 - 1 ianuarie 1924) ;
* Partea V - Şcolirea Itei Wegman ;
* Partea VI - Ultima perioadă din viaţa lui Rudolf Steiner
(sfârşit de septembrie 1924 - martie 1925) ;
* Partea VII - Activitatea esoterică a Itei Wegman
după moartea lui Rudolf Steiner 1925 - 1943 ;
* Anexă.