Rudolf Steiner

"Mystica Aeterna"
(542 pagini)


"Cartea cuprinde toate redactările relevante existente în Arhiva Rudolf Steiner, care sunt realizate de Rudolf Steiner, Marie Steiner von Sivers şi alţii, precum şi acele însemnări ale participanţilor la orele de învăţare, aşa-numitele ore de instruire, care se referă la cultul cunoaşterii. Documentele incluse în volum relevă faptul că sursele spirituale ale lui Rudolf Steiner - chiar dacă simbolurile cultului său pentru cunoaştere făceau, din motive clar exprimate de el, anumite atingeri cu elementele de cult din Francmasonerie - nu se aflau în acest ocultism tradiţional, ci în raportul său personal de cunoaştere cu lumea spiritului viu.

Preocuparea fundamentală a lui Rudolf Steiner a fost de a face inteligibil pentru omenire într-un mod nou aspectul esoteric, precum şi simbolica cultului, prin metamorfozarea lucrului simbolic-cultic într-o formă corespunzătoare pentru conştienţa modernă a timpului."

Editura


"Acesta ar trebui să fie idealul nostru : a crea forme ca expresie a vieţii interioare. Căci dintr-un timp care nu poate să vadă forme şi să le creeze văzând, spiritul e nevoit să se vaporizeze într-o abstracţiune lipsită de fiinţă şi realitatea trebuie să se contrapună acestui spirit care este doar abstract, sub formă de agregare substanţială fără spirit. Dacă oamenii sunt în stare să înţeleagă realmente formele, de exemplu naşterea sufletescului din eterul norilor de la Madona Sixtină : atunci în curând nu va mai exista pentru ei nici un fel de materie fără spirit. Iar pentru că faţă de mase mai mari de oameni sunt spiritualizate forme, dar pot fi arătate doar prin intermediul religiei, atunci munca din viitor trebuie să se îndrepte către : configurarea spiritului religios sub o formă frumoasă din punct de vedere senzorial. Dar pentru aceasta este nevoie mai întâi de adâncirea în conţinuturi. Teosofia trebuie să aducă mai întâi această adâncire. Până ce omul nu intuieşte că în foc, în aer, în apă şi în pământ trăiesc spirite, el nici nu va avea o artă care să redea aceste înţelepciuni în formă exterioară ...

S-ar vrea să se spună [s-ar putea spune] că aici ar fi vorba de o organizaţie ce aparţine de ceea ce în general este numit "Francmasonerie", dar nu este aşa. Oricât de secretos ar fi fost desfăşurată Francmasoneria în timpuri anterioare, ea a rămas, totuşi, în toate timpurile ceva exterior. Căci, într-adevăr, Francmasoneria a păşit iniţial în lume printr-o trădare din şcolile de misterii, iar de aici provine faptul că se găsesc şi aici multe simboluri pe care le găsim în Francmasonerie. Din şcolile de misterii au ajuns aceste simboluri, prin elevi care nu erau pătrunşi destul de valoarea şi semnificaţia lor, în societăţi ce erau, într-adevăr, secrete pentru lumea exterioară, dar niciodată nu au putut acele societăţi secrete, care sunt cunoscute sub numele general de Francmasonerie, să înţeleagă şi să explice adevărata profunzime a simbolurilor, pentru că sacralitatea simbolurilor în sine aduce cu ea faptul că ele nu pot fi înţelese corect în afara Templului Ocult.

Până acum, curentul nostru ocult a mai purtat încă pentru lume numele Francmasoneriei, pentru că din punct de vedere ocult trebuie pe cât posibil să fie făcută legătura cu ceea ce există, dar începând de acum acest nume va cădea pentru templul nostru, iar întreprinderile noastre urmează să fie numite "Serviciu Misraim", Acest lucru să fie prescurtat, atunci când se va voi sugerarea serviciului nostru ocult, cu literele "M.D." (Misraim-Dienst = Serviciul Misraim - n.tr.). Desemnarea "E.M." [Francmasonerie] trebuie să dispară acum definitiv, atât pentru lumea exterioară, cât şi pentru toate organizaţiile pe bază francmasonă, o Francmasonerie în mişcarea noastră nu este prezentă. Dacă ne-ar întreba cineva dacă de mişcarea noastră aparţine şi o Francmasonerie, se poate nega acest lucru, fără a exprima un neadevăr. Ceea ce este întreprins aici este un serviciu ocult, numit Serviciul Misraim, lucru care vrea să spună atât : acţionarea pentru unificarea terestrului cu cerescul, a vizibilului cu invizibilul.

Serviciul Misraim era deja cunoscut în vechiul Egipt şi aparţinea de cel mai des [practicat] serviciu ocult din Şcolile de Misterii. Acelaşi serviciu este întreprins şi în templul nostru, cu adăugarea completărilor şi reformelor pe care le-a îndeplinit Marcu. Acel Marcu despre care e vorba aici este acel elev al lui Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli, care a scris Evanghelia după Marcu pe când se afla în Egipt în calitate de episcop de Alexandria. Împreună cu un iniţiat egiptean a reglementat din nou serviciul (cultul) ocult, pe care noi îl cunoaştem acum drept Serviciu Misraim."

Rudolf Steiner


CUPRINS :

* Notă asupra ediţiei ;
* Introducere : Despre sensul elementului cultic, din perspectiva ştiinţei spiritului (Hella Wiesberger).

Capitolul I - Documente privitoare la istoricul secţiei cultic-cognitive din cadrul şcolii esoterice, 1904-1914

* Observaţii preliminare ale editorului ;
* Scrisori şi documente.

Capitolul II - Documente din conţinuturile secţiei cultic-cognitive din cadrul şcolii esoterice, 1904-1914

* Texte pentru ritualuri. Lămuriri privitoare la ritualuri, la simbolica aranjamentelor, la Legenda Templului şi Legenda de Aur ;
* Observaţii preliminare ale editorului ;
* Pregătirea pentru admitere. Documente şi notiţe clin conferinţe Texte de ritual ;
* Proiecte şi părţi din texte de ritual ;
* Cu privire la textele de ritual ;
* Schiţe şi explicaţii cu privire la simbolica organizării încăperii ;
* Lămuriri privind simbolica oganizării încăperii ;
* Lămuriri cu privire la Legenda Templului.

Capitolul III - Documente despre un nou început după Primul Război Mondial până în 1923 - 1924

* Observaţii preliminare ale editorului ;
* Documente şi notiţe din conferinţe.

Epilog

* Marie Steiner, însemnări pentru ceremonia de comemorare a împlinirii unui an de la moartea lui Rudolf Steiner, Dörnach, 30 martie 1926 ;
* Note suplimentare ;
* Registru cronologic al conferinţelor menţionate în text, cu indicaţii bibliografice ;
* Din autobiografia lui Rudolf Steiner, Cursul vieţii mele ;
* Cuprins dezvoltat.