Rudolf Steiner

Lecţii esoterice"
( Volumul 1 )
(591 pagini)


"Volumul cuprinde cât mai complet posibil, în succesiune cronologică, însemnările din memorie ale unor participanţi la orele esoterice ţinute de Rudolf Steiner în anii 1904-1909. Aceste însemnări din memorie provin de la elevi care erau familiarizaţi cu conţinuturile generale de învăţătură ale ştiinţei spiritului.

Dincolo de neajunsurile şi eventualele greşeli din unele redactări - care se pot corecta şi completa prin asocierea cu scrierile şi conferinţele sale despre calea de şcolire -, însemnările acestea transmit impresii puternice despre genul îndrumărilor esoterice primite de numeroşi oameni care se străduiau pentru o şcolire meditativă pe calea indicată de Rudolf Steiner."

Editura


"În prezent mai avem urme ale esoterismului secret în diferitele societăţi secrete ; ele cultivă în forme şi ritualuri, pe care se străduiesc să le menţină strict secrete, resturile vechilor timpuri. Şi aici trădarea este sancţionată.

Astăzi, însă, avem de-a face cu impulsuri cu totul diferite. Am ieşit din epoca acţiunii magice şi a esoterismului secret, căci misteriul a fost condus la lumina publică, Misteriul de pe Golgotha a adus cotitura în care Christos a străpuns deplin conştient barierele vechilor acţiuni - iar apoi a împlinit cu moartea şi cu Învierea Sa înţelepciunea tuturor timpurilor, şi anume în faţa întregului popor. Acest lucru a fost recunoscut şi de oamenii cunoscători ai acelor timpuri, de aceea a fost acuzat de trădarea misteriilor, în Noul Testament se spune despre Christos : Căci el a făcut semne în faţa poporului, iar atunci ei căutau cum să găsească un lucru împotriva lui".

Carl Unger


"Cel mai înalt principiu al omului, voinţa, nu ar ajunge niciodată să se dezvolte. Treptat este condus omul. A existat o iniţiere în înţelepciune, una în simţire, una în voinţă. Creştinismul autentic este cuprinderea tuturor treptelor de iniţiere. Iniţierea Antichităţii era anunţarea dinainte, pregătirea, încet şi treptat s-a emancipat omul mai nou de iniţiantui lui, de gurul lui.

Apoi iniţierea a păşit afară din întunericul misteriilor în cea mai strălucitoare lumină a zilei, într-o personalitate mare, grozavă, purtătorul celui mai înalt principiu unificator, al Cuvântului care îl exprimă pe Tatăl ascuns, care este manifestarea Sa, care prin faptul că a luat figură omenească a devenit Fiul Omului şi a putut fi reprezentant pentru întreaga omenire, panglică unificatoare a tuturor Eurilor : în Christos, Spiritul Vieţii, Veşnic-Unificatorul, s-a desfăşurat istoric - în acelaşi timp la figurat - iniţierea întregii omeniri pe treapta simţirii, a afectivităţii."

Rudolf Steiner


CUPRINS :

* Notă asupra ediţiei ;
* Prefaţă : Carl Unger : Rudolf Steiner şi fiinţa esoterismului.

~ I. Clarificări despre condiţiile de bază pentru dobândirea autonomă a cunoştinţelor superioare ~
( Note de la patru conferinţe )

* Prima conferinţă, Berlin, 8 februarie 1904 ;
* Conferinţa a doua, Berlin, 15 februarie 1904 ;
* Conferinţa a treia, Berlin, 21 februarie 1904 ;
* Conferinţa a patra, Berlin, 14 martie 1904.

~ II. Texte de meditaţii după redactări ale lui Rudolf Steiner ~
( Însemnări din două ore esoterice )

* Berlin, 4 octombrie 1905 ;
* Berlin, 24 octombrie 1905 ;
* Meditaţii care cuprind fiinţa temporală a ierarhiilor ;
* Texte de meditaţii, cu care au fost începute şi încheiate fiecare din orele esoterice ;
* Cinci aşa-numite exerciţii principale, date individual.

~ III. Din conţinutul orelor esoterice 1904-1909 ~
( Însemnări din memorie ale participanţilor )

* Introducere : Sarcina ştiinţei spiritului ;
* Notiţe de la o oră esoterică particulară, Berlin, 1903 sau 1904.

~ Anexă ~

* Despre alimentaţie şi dezvoltare interioară ;
* Conferinţă, fără indicarea locului şi a datei [probabil, Berlin, 1904].

~ Note ~

* Despre baza textului ;
* Note la texte ;
* Rezumate.