Gheorghiu Teodor Octavian

"Arhitectura medievală de apărare din România"
(350 pagini)


"Ev Mediu înseamnă pentru noi epoca descentralizării (chiar în sânul unui stat centralizat cum au fost în anumite momente istorice Moldova, Ţara Românească sau voievodatul Transilvaniei) şi deci, a verificării libere a unei imense cantităţi de tehnici constructive, structuri, rezolvări plastice sau spaţiale. Înseamnă un evantai de arhitecturi regionale, înseamnă în continuare, o epocă a unei proliferări ieşite din comun a arhitecturilor de apărare individuale sau colective, de o diversitate pe de altă parte, excepţională. Realităţile vremii o cereau.

Nu există program de arhitectură, care să nu aibă inclusă, ca dată de temă apărarea. Locuinţa, biserica, atelierul, depozitul, şcoala, etc., erau astfel aşezate în spaţiu şi astfel rezolvate, încât, în numeroase cazuri, puteau să asigure protecţie în timpul unui atac.

Lista de circa 2.000 de monumente prezente în carte este evident incompletă şi lansăm cu această ocazie invitaţia unei cooperări istorico-arheologico-arhitectonice, în scopul întregirii ei şi alcătuirii unui ansamblu de date indispensabil studiului.

Conceptual, lucrarea se constituie în patru capitole, corespunzătoare celor patru mari perioade presupuse de cronologia acestui domeniu. Considerentele generale sunt urmate de tratarea tipologică a arhitecturii, începând cu promovarea arhitecturii centrale (regale sau domneşti), urmată de celelalte, într-o succesiune ce depinde de importanţa lor sau de considerente particulare momentului.

Textul propriu-zis este însoţit de exemplificări corespunzătoare, temporal sau tipologic, ilustrând evoluţia acestei arhitecturi. Aşadar, lucrarea se structurează în două secţiuni paralele şi interdependente : cea a istoriei generale a fenomenului studiat şi cea a monumentelor luate izolat."

Octavian Teodor Gheorghiu


CUPRINS :

* Perioada prefeudală
( începutul secolului IV - începutul secolului VII ) ;
* Perioada feudalismului timpuriu
( începutul secolului VII - mijlocul secolului XIII ) ;
* Perioada feudalismului dezvoltat ;
* Perioada feudalismului târziu
( mijlocul secolului XVI - începutul secolului XIX ).