Calendarul aztec

"Istorie, interpretare, horoscop"
(163 pagini)


"Calendarul aztec datează din epoca lui Axayacatl - al şaselea rege aztec, a cărui domnie a durat din 1469 până în 1481 - dar, fără îndoială, este replica unei pietre mult mai vechi. Aztecii atribuie inventarea acestuia lui Quetzalcoatl, fiinţa mitico-islorică, simbolul înţelepciunii aztece tradiţionale.

Calendarul a fost utilizat până în anul 1521, ocupând un loc de cinste în Templul Mare din Tenochtillan dar, când acesta a fost distrus de conchistadori, care au ras oraşul de pe faţa pământului, calendarul a fost îngropat pentru a impiedica idolatriile.

Nu avea să mai vadă lumina zilei până la 17 decembrie 1790, când a fost descoperit în timpul lucrărilor de pavare din Piaţa Mare - Plaza Mayor - a oraşului Ciudad de Mexico.

Se află îngropat la mică adâncime, cu partea sculptată îndreptată în jos. O dată scos la lumină, s-au putut aprecia grandoarea monumentului şi măiestria cu care fusese lucrat ... Din momentul descoperirii sale şi până în zilele noastre, mulţi cercetători s-au dedicat studierii calendarului, căutând să înţeleagă şi să descifreze câteva dintre multiplele învăţături care rămân ascunse în semnele sale. Din 1964 calendarul domină Sala Mexicană din clădirea nouă a Muzeului Naţional de Antropologie, construită pe locul unde se află pădurea Chapultepec ..."

Editura


CUPRINS :

* Civilizaţia aztecă ;
* Calendarul aztec ;
* Interpretarea divinatorie.