Eric Frattini

"MI6 - Secretele din Legoland"
(239 pagini)


"Semper occultus. Întotdeauna secret. Un motto la fel de secret ca și ceea ce exprimă. Un motto care ascunde înseși tainele serviciilor de informații, care maschează în spatele său esența serviciilor de informații : Secretul. Un motto astăzi dezavuat de societate, condamnat de democrație și desființat chiar de creatorii săi ... Oare ?

Rezistența acestui dicton se întinde pe aproape o sută de ani de existență, negat fiind în aceeași măsură ca și serviciul secret ce-l avea ca și principiu fondator : MI6. Mai putem astăzi să ne permitem să fim întotdeauna secreți? Putem digera cu discernământ secretul ? Consimțim libertatea cunoașterii ? Avem dreptul de a pătrunde misterele din spatele rațiunilor de Stat?

S-au scurs 13 ani de când ni s-a permis să spunem parțial secret. MI6 rămâne însă încătușat în deceniile jocurilor de culise. Legitimitatea sa publică a fost cucerită. Identitatea sa mai are de așteptat. Deghizate în gentilomi amabili, fantomele din Legoland continuă să ne alimenteze visele. Ferecați înlăuntrul propriilor secrete, prizonieri în propria cetate cu ale sale turnuri de fildeș, vasali pe propriile domenii, mințile luminate ale intelligence-ului britanic nu au ieșit încă la rampă. Ei doar au dorit să ne spună că fac parte din acest spectacol. Spectacol care, pentru noi, va rămâne întotdeauna secret ..."

Tiberiu Troncotă


"Încă din 1909, spionii S.I.S-ului ( Secret Intelligence Service ), cunoscut mai bine sub denumirea de MI6 ( Departamentul Militar de Spionaj numărul 6 ), au migrat între realitate și legendă, datorită personajelor de roman precum impasibilul James Bond, indulgentul George Smiley sau rebelul Harry Palmer. Totuși, nu există îndoiala că, în ciuda imaginii clasice, a melonului și umbrelei folosite de către agentul Steed în clasicul serial Răzbunătorii, spionii britanici au fost întotdeauna o armată secretă.

Din epoca regelui Henric al VIII-lea al Angliei, în timpul căruia a activat unul dintre cei mai buni spioni ai monarhului, Thomas Cromwell, până pe câmpurile de luptă sub conducerea ducelui de Wellington ; din tranșeele de la Somme sau Verdun din Primul Război Mondial la Europa ocupată în al Doilea Război Mondial ; din Rusia țarului Nicolae în Uniunea Sovietică aflată în plin Război Rece ; de pe aridele câmpuri de luptă afgane pe încercatele câmpuri de luptă irakiene, agenții Serviciului Secret de Spionaj, cunoscut și ca MI6 sau Firma, au dus la capăt una din cele mai bune munci de colectare a datelor de spionaj din istorie."

Eric Frattini


CUPRINS :

• Introducere ;
• Capitolul 01 - Origini ;
• Capitolul 02 - C ( Chief ) ;
• Capitolul 03 - Spioni ;
• Capitolul 04 - Trădători ;
• Capitolul 05 - Operaţiunile ;
• Capitolul 06 - Departamente şi organizare ;
• Anexa - Lista de C ;
• Bibliografie recomandată despre MI6 ;
• Indice de nume.