Gordon Thomas

"Spionii lui Ghideon"
~ Istoria secretă a Mossad-ului ~
(378 pagini)


"Creat în 1951 pentru a asigura viitorul citadelei Israelului, Mossad-ul este o armă inteligentă a cărei mână de agenți se află în spatele celor mai îndrăznețe și riscante misiuni de spionaj, anti-teroriste și lichidări din toate timpurile. Acum, pentru prima oară, interviurile cu ușile închise ale autorului cărții, Gordon Thomas, cu agenții, informatorii și specialiștii Mossad-ului, precum și accesul la documente și dosare secrete, fac ca adevărul despre Mossad să fie mai aproape de noi, ca niciodată.

În Spionii lui Ghedeon veți afla cum Mossad-ul a scos CIA din postura de principală sursă de informații a Vaticanului, prin dezvăluirea identității celor din spatele atentatului la viața Papei loan Paul, în mai 1981 ; veți afla despre planul de asasinare a lui Yasser Arafat ; și mai ales despre implicarea Mossad-ului în moartea Prințesei Diana și a lui Dodi Al Fayed.

Țesut într-o narațiune care poate rivaliza cu un thriller, Spionii lui Ghedeon ne înfățișează un Mossad așa cum e : strălucitor, nemilos, precis, dar mai ales, înfricoșător."

Editura


"Mossad-ul este unul dintre cele mai faimoase servicii secrete ( de informații sau spionaj ) din lume. Exegeții îl consideră ca pe un nou venit în spionajul modern în care, rapid, a urcat în ierarhia calității până la nivelul de vârf, reprezentat de serviciile american ( CIA ), sovietic ( KGB ), francez ( SDECE ) și britanic ( MI5 ), acolo unde n-a mai ajuns decât Serviciul Secret Chinez ( Direcția pentru probleme sociale plus Direcția de informații militare, cunoscute în bloc sub denumirea occidentală de cod - Fenixul Roșu ).

Evreilor le place să considere că originile Mossad-ului se află în timpul exodului lor din Egipt, acum 3.300 de ani. Moise, spune Tora, a ales câte un tânăr din cele 12 triburi și i-a trimis în Țara Făgăduinței ( Canaan - Palestina - Israel ) să afle ce bogății sunt acolo, ce forțe de apărare au filistenii, cum s-ar putea pătrunde în orașele fortificate.

Printre strămoșii biblici ai agenților Mossad se afla și frumoasa Judith care a pătruns în tabăra și cortul generalului asirian Holofern, căruia i-a tăiat capul cu propria-i sabie ( poate prin anii 350 î.e.n. )."

Victor Ionescu


"Până la a deveni, poate cel mai bun serviciu secret din lume, Mossad-ul a parcurs un drum dificil pe care jaloanele s-au numit : pregătire, studiu, analiză și reanalizare, din nou pregătire și în fine verificare înainte de executarea oricărei operații. Dintre toate serviciile secrete din lume, Mossad-ul este singurul care se consideră și se autodefinește ca Institut, adică un centru academic de spionaj care sub deviza câștigă războiul prin cunoaștere și istețime ! oferă specialiștilor săi cea mai aspră, dar și cea mai performantă școală de pregătire."

Gordon Thomas


CUPRINS :

Prefață ;
Capitolul 01 - În spatele oglinzii ;
Capitolul 02 - Înainte de început ;
Capitolul 03 - Însemnările de la Gilot ;
Capitolul 04 - Spionul cu masca de fier ;
Capitolul 05 - Sabia nucleară a lui Ghedeon ;
Capitolul 06 - Răzbunătorii ;
Capitolul 07 - Spionul gentleman ;
Capitolul 08 - ORA și monstrul ;
Capitolul 09 - Bani murdari, sex și minciuni ;
Capitolul 10 - O legătură periculoasă ;
Capitolul 11 - Alianțe păgâne ;
Capitolul 12 - Binecuvântați fie spionii ;
Capitolul 13 - Legături africane ;
Capitolul 14 - Bomba cameristei ;
Capitolul 15 - Caricaturistul dispensabil ;
Capitolul 16 - Spioni în nisip ;
Capitolul 17 - Bunglegate ;
Despre sursele de inspirație ;
Bibliografie ;
Anexe ;
Note ;
Mulțumiri.