Horia C. Matei

"O istorie a lumii antice"
(447 pagini)


"Într-o lume a mutaţiilor profunde şi rapide, preocupată poate mai mult ca oricând de problema valorilor, ca aceea în care trăim, reflecţia asupra faptelor istorice este simţită ca un adevărat izvor de fertilizare a conştiinţei, ca o importantă pârghie axiologică.

În şi din această perspectivă a fost concepută lucrarea de faţă, pornită din convingerea că între antichitate şi celelalte epoci ale istoriei omenirii nu există un hiatus, că istoria lumii antice poate oferi o reală contribuţie la cunoaşterea şi recunoaşterea adevărului, dacă prin adevăr înţelegem valorile ce au fost validate de experienţa umană, în cursul evoluţiei ei.

Autorul este cel dintâi conştient de relativismul soluţiilor găsite în depăşirea numeroaselor dificultăţi întâmpinate de o atare sinteză. Cititorul nu trebuie să se mire, de exemplu, găsind în alte lucrări date diferite pentru un eveniment istoric, pentru anii de domnie sau viaţa unor personalităţi. Cronologia absolută este şi va rămâne una dintre cele mai dificile probleme ale istoriei antice. Din noianul de variante, autorul a optat pentru datele acceptate de sintezele mai recente.

Un aspect la prima vedere minor, dar care ridică numeroase semne de întrebare, îl constituie redarea termenilor specifici lumii vechi. Nici numele proprii (antroponime şi denumiri geografice), nici cele comune (populaţii, instituţii, demnităţi, etc.) nu apar până astăzi în literatura română într-o grafie unitară.

În prezenta lucrare s-au făcut eforturi de uniformizare a acestora în spiritul normelor indicate de Dicţionarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, Editura Academiei, 1982. Această încercare a fost mai radicală în privinţa numelor de populaţii, unde s-a căutat consecvent o variantă românească (astfel, s-a folosit "hitiţi" şi nu "hittiţi", "gali" şi nu "galli", "lidieni" si nu "lydieni", etc.)."

Horia C. Matei