România

"Indexul localităţilor turistice"
(271 pagini)


"Turismul trebuie considerat nu numai ca o modalitate de relaxare sau de simple distracţii. După parerea mea, el trebuie să aibă şi o conotaţie culturală, mai ales în vremurile noastre în care incultura şi kitsch-ul sunt incurajate, din păcate, uneori chiar de cei ce sunt implicaţi în turism.

Vizitarea unor locuri nu trebuie să fie motivată doar de aerul curat, linişte, peisaje frumoase, instituţii hoteliere confortabile sau instalaţii balneoterapeutice. Nu trebuie să fie numai locuri cu facilităţi sportive de tot felul sau de distracţii.

După mine, printre obiectivele turistice trebuie să se afle biserici, mănăstiri, monumente civile, muzee, construcţii cu valoare artistică sau conotaţii istorice şi chiar locuri unde s-au petrecut evenimente mari, a căror comemorare este totdeauna benefică.

Pentru aceasta este nevoie de o repertorizare a acestor ţinte turistice şi de o prezentare accesibilă a lor. Desigur că pentru specialişti există repertorii detaliate, cu indexări bibliografice ca, cele ale lui N. Stoicescu, care însă sunt greu accesibile turiştilor mai puţin obişnuiţi cu detaliile istoricilor profesionişti. De aceea, un inventar simplu redactat sub formă de ghid este extrem de bine venit.

Din acest punct de vedere, acest ghid îndeplineşte toate condiţiile. Se vede că este rezultatul unei munci intense şi mai ales competente. Cuprinde marea majoritate a localităţilor de interes turistic şi enumerarea succintă a obiectivelor ce merită a fi cercetate. E vorba de 3.000 de localităţi şi peste 10.000 de astfel de obiective.

Prezentarea lor este clară, scurtă şi suficient de documentată pentru scopul propus. De asemenea, organizarea alfabetică este extrem de operativă. Sunt convins că acest ghid va interesa pe mulţi nu numai pentru a-şi organiza vacanţele, dar şi ca bază de informaţie extrem de utilă într-o primă aproximare a celor ce vor să cunoască România."

Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici


CUPRINS :

* 100 festivaluri şi sărbători ;
* 650 rezervaţii naturale, peşteri şi monumente ale naturii ;
* 700 statui şi monumente ;
* 800 cetăţi, castele şi conace ;
* 900 muzee şi case comemoriale ;
* 5.500 mănăstiri şi biserici.