Michael A. Palmer

"Ultima cruciadă
(Americanism versus Islamism)
(239 pagini)


"Profesor de istorie şi de studii maritime la East Carolina University, dr. Michael A. Palmer scrie o istorie captivantă a evoluţiei Islamului din secolul al Vll-lea până în prezent, urmărind creşterea şi decăderea civilizaţiei islamice de la întemeierea ei, prin Imperiul Otoman, până la închistarea din prezent a Orientului Mijlociu.

Lumea musulmană, conform profesorului Palmer, şi-a tăiat singură craca de sub picioare în mod repetat, când a respins tiparul lui Gutenberg, când nu a reuşit să separe Biserica de Stat şi când i-a izolat pe evrei şi creştini. Când a trebuit să aleagă între progres şi tradiţie, Islamul a ales, de fiecare dată, tradiţia.

Michael Palmer utilizează terenul istoriei pentru a se lansa în comentarii asupra realităţilor politice actuale : Osama bin Laden nu e, astfel, cel care a deturnat Islamul, ci e reprezentantul unuia dintre cele trei curente de bază ale acestuia. Bin Laden se luptă cu întreaga istorie a lumii occidentale, în special cu Statul secular promovat de aceasta. Cele două sisteme şi viziuni asupra lumii suntprinse într-un conflict iremediabil, ce poate avea, inevitabil, un singur învingător."

Editura


"Societăţile arabe nu au decât două opţiuni : fie să rupă orice legătură cu civilizaţia occidentală şi cu instituţiile culturale ale acestuia şi să continue să [se rănească] pe sine ... sau să renunţe irevocabil la moştenirea religioasă a Evului Mediu, pentru ca filosofia lor să fie o filosofie a vieţii şi a libertăţii, şi nu una a morţii şi a urii."

Reformatorul libian Dr. Muhammad al-Houni


"Islamul are probleme. El este asediat - nu de Occident, aşa cum bin Laden ar vrea să credem, ci de către modernitate. E posibil oare să se apropie sfârşitul unei religii mondiale majore cu peste un miliard de credincioşi ? Da, un Islam inflexibil se află în pericol în acelaşi fel în care, pe vreme de furtună, un arbore care nu e capabil să se îndoaie poate fi smuls sau cruţat de vânt."

Michael A. Palmer


CUPRINS :

* Mulţumiri ;
* Introducere - Chinurile morţii pentru lumea politică islamică ? ;
* Capitolul 1 - "Ucideţi-i pe cei ce se închină la idoli oriunde îi găsiţi" ;
* Capitolul 2 - "Decăderea civilizaţiei" ;
* Capitolul 3 - Ascensiunea Occidentului ;
* Capitolul 4 - America, Israelul lui Dumnezeu ;
* Capitolul 5 - Omul bolnav al Europei ;
* Capitolul 6 - Război, petrol şi Israel ;
* Capitolul 7 - Un Teddy Roosevelt al Orientului Mijlociu ;
* Capitolul 8 - Cruciada americană ;
* Concluzie - Voinţa de a trăi, voinţa de a muri ;
* Bibliografie.