Nicolae Sfetcu

"Mecanica cuantică fenomenologică"
(419 pagini)


"Mecanica cuantică ( cunoscută și sub numele de fizica cuantică sau teoria cuantică), inclusiv teoria câmpului cuantic, este o teorie fundamentală în fizică, descriind natura la cele mai mici scale de niveluri de energie ale atomilor și particulelor subatomice.

Fizica clasică ( fizica existentă înainte de mecanica cuantică ) este un set de teorii fundamentale care descriu natura la scară obișnuită ( macroscopică ). Cele mai multe teorii din fizica clasică pot fi derivate din mecanica cuantică ca o aproximare valabilă la scară mare ( macroscopică ). Mecanica cuantică diferă de fizica clasică prin faptul că : energia, impulsul și alte cantități ale unui sistem pot fi limitate la valori discrete ( cuantificarea ), obiectele au caracteristici atât ale particulelor, cât și ale undelor ( dualitatea undă-particulă ) și există limite ale preciziei cu care pot fi cunoscute cantitățile ( principiul incertitudinii ).

Mecanica cuantică a apărut treptat din teorii pentru a explica observațiile care nu puteau fi în concordanță cu fizica clasică, cum ar fi soluția lui Max Planck în 1900 față de problema radiațiilor negre și de corespondența dintre energie și frecvență în lucrarea lui Albert Einstein din 1905 care explică efectul fotoelectric. Teoria cuantică timpurie a fost profund re-concepută la mijlocul anilor 1920 de Erwin Schrodinger, Werner Heisenberg, Max Born și alții. Teoria modernă este formulată în diferite formalizări matematice special dezvoltate, în una dintre ele, o funcție matematică, funcția de undă, furnizează informații despre amplitudinea probabilității poziției, momentului și a altor proprietăți fizice ale unei particule.

Aplicații importante ale teoriei cuantice includ chimia cuantică, optica cuantică, calculul cuantic, magneții superconductori, diodele emițătoare de lumină și laserul, tranzistorul și semiconductorii precum microprocesorul, imagistica medicală și de cercetare, precum imagistica prin rezonanță magnetică și microscopia electronică. Explicațiile pentru multe fenomene biologice și fizice sunt înrădăcinate în natura legăturii chimice, mai ales macro-moleculei ADN."

Nicolae Sfetcu


CUPRINS :

* Capitolul 01 - Mecanica cuantică ;
* Capitolul 02 - Dualitatea undă-particulă ;
* Capitolul 03 - Ecuația Schrodinger ;
* Capitolul 04 - Pachete de unde ;
* Capitolul 05 - Soluții ale Ecuației Schrodinger ;
* Capitolul 06 - Paradoxuri șl interpretări ale mecanicii cuantice ;
* Capitolul 07 - Stările cuantice conform lui Dirac ;
* Capitolul 08 - Corespondența cu mecanica clasică ;
* Capitolul 09 - Momentul unghiular și spinul ;
* Capitolul 10 - Materia cuantică ;
* Capitolul 11 - Perturbații ;
* Capitolul 12 - Teoria cuantică a câmpului ;
* Capitolul 13 - Modelul standard ;
* Capitolul 14 - Gravitația cuantică ;
* Capitolul 15 - Filosofia și interpretările mecanicii cuantice ;
* Capitolul 16 - Perspective în mecanica cuantică ;
* Referințe ;
* Despre autor.