Albert Pike

"Morala şi Dogma"
~ Ritului Scoţian Vechi şi Acceptat al Francmasoneriei ~
(357 pagini)


"Morala şi Dogma Ritului Scoţian Vechi şi Acceptat al Francmasoneriei a fost vreme de un secol cartea cea mai respectată în Masonerie. Şi aceasta pentru că autorul, mintea cea mai cuprinzătoare şi vocea cea mai puternică a Masoneriei din vremea sa, cu o erudiţie remarcabilă şi o profundă experienţă în Ordin, a sistematizat ritualul punându-l în acord cu vechile Misterii şi a redat simbolurilor înţelesurile primare, dezbărându-le de adausurile moderne.

Remarcabile pentru epoca în care a fost redactată lucrarea sunt concepţiile lui Albert Pike asupra relaţiilor individului cu organizaţiile (Statul, Biserica, etc.), precum şi cele privind actul de guvernare şi drepturile cetăţeneşti într-o societate bazată pe principiile legii. Morala şi Dogma trebuie citită şi interpretată ca o unitate ; Pike spunea că este o carte pe care trebuie să o gândeşti şi nu doar să o citeşti.

Autorul analizează toate aceste aspecte la nivelul celor treizeci şi două de grade aparţinând Ritualului scoţian. Pentru ediţia prezentată au fost reţinute numai primele trei grade (Ucenic, Calfă, Maistru). Acestora Pike le-a dedicat cel mai larg spaţiu în lucrarea sa, socotind pe bună dreptate că ele recompun istoria simbolica a omului."

Editura


"Este de la sine înţeles că omul, înăuntrul său, caută o credinţă pe care s-o accepte din toată inima. Am căutat o asemenea credinţă religioasă şi am fost sincer în dorinţa de a o descoperi ; însă intelectul i-a cerut să rămână consecventă cu acea cunoaştere pe care o dobândisem din istoria naturală şi ştiinţa materială. În această căutare, am studiat fiecare religie cu care am venit în contact.

În diferite biserici am avut posibilitatea să aud crezurile principalelor credinţe. N-am exclus romano-catolicismul şi nici buddhismul. Ambele conţin învăţături demne de laudă, şi în special cel din urmă, în forma sa esoterică. Studiul a meritat din plin timpul pe care i l-am acordat. Nici unul din aceste crezuri nu a reuşit să-mi dea un răspuns satisfăcător referitor la scopul vieţii, un răspuns la întrebarea : De ce sunt eu aici ?, pe care fiecare om şi-o pune în adâncul fiinţei sale. Răspunsul, spre marea mea satisfacţie, a venit în cele din urmă, lămuritor, din partea Francmasoneriei."

Albert Pike


CUPRINS :

* Ucenic ;
* Calfă (Companion) ;
* Maistru.