Irene Mainguy

"Simbolurile Gradelor Capitulare în Francmasonerie"

Ritul Scoţian Antic Acceptat şi Ritul Francez -
De la libera trecere până la zborul păsării Phoenix


~ Ilustrată cu 99 de figuri şi 33 de planşe de Henri-Jean Deguillemain ~
(699 pagini)


"Noua lucrarea a lui Irene Mainguy, Simbolurile Gradelor Capitulare în Francmasonerie, este o continuare a cărții sale precedente, Simbolurile Gradelor de Perfecție și ale Ordinelor de Înțelepciune. Lucrarea conține un studiu aprofundat al gradelor analizate în Capitul de la al 15-lea la al 18-Iea grad în Ritul Scoțian Antic Acceptat, iar a doua parte a lucrării este consacrată studierii celui de-al 3-lea și a celui de-al 4-lea Ordin de Înțelepciune în Ritul Francez al căror conținut inițiatic este similar.

Lucrarea de față înlesnește o mai bună înțelegere a modului în care cunoașterea masonică se constituie prin înaintarea din grad în grad, ceea ce aruncă o lumină nouă asupra semnificației parcursului inițiatic. Cititorul are de-a face cu o multitudine de idei noi, înfățișate limpede, în acord cu sursele pe care le readuc la lumină.

Pe parcursul acestei cărți, se fac remarcate diversitatea și bogăția ilustrațiilor originale și adeseori inedite pe care aceasta le conține, ilustrații al căror număr simbolic, așa cum se va observa, susține urzeala și dă suflu prezentului studiu."

Bernardino Fioravanti, grad 32,
bibliotecarul Marelui Orient al Italiei


"Toți cei care au scris referitor la subiect plasează acest mare proiect în vremea domniei regelui Solomon, considerându-l întemeietor inițial pe Adoniram, Arhitectul Templului din Ierusalim. Pentru a pătrunde cât de puțin străvechile Inițieri, am putea merge încă și mai departe în timp regăsind la egipteni, cu mult înainte de Solomon, indicii ale Masoneriei.

În timpul războaielor de eliberare a Palestinei, câțiva prinți cruciați și-au propus să reconstruiască Templul din Ierusalim și să readucă Arhitectura la prima dintre operele sale. Atâta doar că nu mai era vorba despre o construcție materială, ei plănuiau să construiască în sens spiritual și în inimile Necredincioșilor. Pentru asta s-au aliat și, pentru a se recunoaște, și-au luat numele de Cavaleri Masoni liberi.

Și-au stabilit de comun acord Semnul, atingerea și câteva cuvinte simbolice. Aceste particularități nu se transmiteau decât persoanelor în drept și lângă altare, sub jurământul de-a nu le dezvălui decât unui Frate Cavaler și după o matură chibzuință. Pentru a evoca popasurile în deșert ale israeliților, ei și-au numit adunările Loji, iar pentru a reconstitui modul în care aceștia au clădit cel de-al doilea Templu ( ținând într-o mână Mistria și în cealaltă Sabia ) au adoptat în ceremonialurile lor elemente ale îndeletnicirii de constructor.

La întoarcerea lor din Palestina, prinții și seniorii cruciați au întemeiat Loji în diferite locuri și astfel Masoneria s-a răspândit în toată Europa."

Irene Mainguy


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Capitolul I - Cavaler al Orientului şi / sau al Sabiei sau mason liber ( gradul al 15-lea ) ;
* Capitolul II - Prinţ al Ierusalimului sau diriguitor al lojilor regulare ( gradul al 16-lea ) ;
* Capitolul III - Cavaler al Orientului şi Occidentului ( gradul al 17-lea ) ;
* Capitolul IV - Cavaler Rosacrucian sau Cavaler al Vulturului Negru, Cavalerul Pelicanului
Suveran Prinţ de Heredom sau al Sfântului Andrei ( gradul al 18-lea ) ;
* Capitolul V - Al Treilea Ordin de Înţelepciune al ritului francez
sau Cavaler al Orientului ( gradul al 6-lea ) ;
* Capitolul VI - Al Patrulea Ordin de Înţelepciune al ritului francez
sau Suveran Prinţ Rosacrucian Perfect mason liber ( gradul al 7-lea ) ;
* Anexe ;
* Bibliografie.