Lionel Vibert

"Masoneria înainte de apariţia Marilor Loji"
(159 pagini)


"Lionel Vibert s-a născut în 1872. A devenit mason în 1892, la doar 20 de ani. A studiat la Victoria College și Emmanuel College din Cambridge, iar după absolvire a fost încadrat în Serviciul Vamal al Coroanei Britanice, primind un post la oficiul din Madras, în India. Aici a participat la înființarea Lojei Justiția nr. 82, în anul 1910. Serviciul din India s-a derulat în mai multe etape, cu reveniri periodice în Anglia, încheindu-se definitiv în 1928.

În timpul unei perioade petrecute în Anglia, în 1917 a fost primit în faimoasa lojă Quatuor Coronati nr. 2076 din Londra, în care au activat unii dintre cei mai cunoscuți scriitori masoni englezi din acea perioadă : Robert Freke Gould, William James Hughan, George William Speth și alții. Între anii 1921 și 1922 a fost Maestru Venerabil al acestei loji. Începând din 1928 a deținut funcția de secretar al lojei până în 1938, când a încetat din viață.

A contribuit cu multe articole la publicația Ars Quatuor Coronatorum, a fost editor al revistei de cercetări și consultări masonice Miscellanea Latomorum între 1930 și 1938 și este autorul unor cărți importante despre Masonerie, printre care se numără Freemasonry Before The Existence Of Grand Lodges și The Story Of The Craft : A Simple Account Of The Development Of Freemasonry."

Editura


"Prin această modestă carte am intenționat să prezint într-o formă simplă și concisă rezultatele la care au ajuns marii cercetători moderni ai Ordinului nostru, Gould, Hughan, Rylands, Speth și alții, rezultate ce nu sunt ușor accesibile fraților care doresc să afle aspecte majore despre originea și istoria de început ale Masoneriei, dar nu pot să le studieze în detaliu din cauza lipsei timpului și a banilor.

M-am dedicat perioadei timpurii a istoriei noastre, în primul rând pentru că, mergând dincolo de anul 1717, aspectele de studiat ar fi fost atât de numeroase, încât ar fi excedat subiectul cărții, dar și pentru că după anul respectiv, istoria Ordinului nostru poate fi considerată o știință oarecum exactă, eu fiind interesat de problema originii noastre, care este foarte departe de a fi stabilită cu certitudine și asupra căreia se pare că sunt vehiculate cele mai uimitoare speculații.

Munca mea nu are pretenții de originalitate, fiind bazată în primul rând pe Istoria lui Gould și pe lucrările publicate ale Lojii Quatuor Coronati ; atunci când am folosit alte surse, în general le-am citat, dar am preferat să nu încarc textul cu note de subsol și referințe. În acest sens, am adăugat un scurt index."

Lionel Vibert


"Există două tipuri de situații care apar în mintea cărturarului iscoditor ce studiază Francmasoneria. Ele concură uneori, dar de cele mai multe ori sunt conflictuale, prin caracterul lor.

Acestea sunt abordarea istorică și cea tradițională, fiecare dintre ele fiind potrivită pentru Masonerie, în funcție de aspectul pe care vrem să-l studiem.

Abordarea istorică este bună dacă privim Francmasoneria din punct de vedere exoteric sau public ; cea tradițională este adecvată numai pentru caracterul ezoteric sau secret al Ordinului."

Albert Mackey - "Istoria Francmasoneriei"


CUPRINS :

Cuvântul traducătorului ;
Prefață ;
Lista surselor ;
I. Indiciile interne ale vechimii noastre ;
II. Colegiile și ghildele ;
III. Condițiile de început ;
IV. Istoria noastră legendară ;
V. Cele mai vechi documente masonice ;
VI. Masonii Operativi ;
VII. Masonii Operativi (continuare) ;
VIII. Asociațiile unite ale meșteșugarilor ;
IX. Misticii ;
X. Legende, simboluri și ritual ;
XI. Legende, simboluri și ritual (continuare) ;
XII. Secolul al XVll-lea și formarea Marilor Loji.