Louis-Marie Oresve

"Marele secret masonic"
(288 pagini)


"Cel care porneşte pe acest drum [ cel al rezistenţei spirituale ] trebuie să ştie că nimic nu i se datorează. Oricât de fermă, oricât de eroică este conduita sa, nu trebuie niciodată să uite că ea rămâne în mod fundamental inutilă în faţa forţei spiritului. Fidelitatea sa este deja, prin ea însăşi, o recompensă ; restul nu trebuie să-l intereseze. El nu este proprietarul spiritului pe care îl apără.

A veghea asupra comorii formelor sacre şi a le păstra în indiferenţa sau în ura generală reprezintă în sine o onoare suficientă pentru iluminarea unei vieţi umane. [...] Dar se va păzi să nu uite niciodată, şi acesta este unicul secret al unei spiritualităţi autentice, că un gardian nu este un temnicer şi că fortăreaţa tradiţiei nu va fi închisoarea spiritului. Oricât de lipsită de arme şi de voinţă ar fi santinela ce veghează în cel mai înalt turn, ea lasă deschis, în slăbiciunea inimii ei, locul în care se va trezi Dumnezeul care doarme în mijlocul furtunilor."

Rene Guenon


"Marele secret masonic este rezultatul unei lente şi lungi transformări, cea a unui om pornit să-şi cunoască propriea persoană care, aşa cum se cuvine unui francmason, este în lume fără să fie. Louis-Marie Oresve explică nuanţa acestei afirmaţii, cea care diferenţiază omul trezit de omul adormit.

În urma întâlnirilor cu oameni ai zilelor noastre şi cu lecturi din Plotin, Meister Eckhart, Guenon, Jung, Corbin şi Lilian Silbum, Louis-Marie Oresve a pornit pe drumul cunoaşterii Francmasoneriei din interiorul ei. El s-a dedicat cu întreaga fiinţă şi a parcurs toate gradele în încercarea de a descoperi marele secret masonic, care nu este doar cel al unei organizaţii oculte, şi care ar trebui să şi rămână, ci este, în primul rând, cel aflat mult mai aproape de Eu-ul nostru şi decât am putea crede.

Pentru o mai bună aprofundare a bogăţiei acestei comori, rămânând în acelaşi timp ataşat lojii-mamă, Louis-Marie Oresve a ales să meargă dincolo de Francmasonerie, pe drumuri mai orientale, capabile să o devoaleze altfel decât la lumina evenimentelor curente ale lumii noastre. Astfel, şi-a putut consolida opinia că Francmasoneria, în ceea ce încă păstrează şi transmite astăzi, rămâne sub aspectul eternităţii o cale de împlinire spirituală autentică, dar încă mai trebuie să avem ochi ca să vedem şi urechi ca să auzim.

Această carte este un ghid pentru cei aflaţi pe calea descoperirii secretului masonic. Ea oferă repere importante pentru a le stimula capacitatea de discernământ în privinţa propriei persoane, a mediului înconjurător şi a organizaţiilor - precum Francmasoneria - fondate de-a lungul timpului, în scopul înlesnirii înălţării spirituale a celor care au hotărât să-şi trăiască viaţa din plin, dându-i astfel un sens."

Editura


"Cel mai important lucru pentru un mason este de a-şi pune întrebări despre funcţionalitatea simbolurilor întâlnite într-o lojă masonică şi a extrage învăţămintele practice pentru viaţa sa de zi cu zi. Înţelegerea etapelor din viaţa unui francmason : iniţierea, practicarea unui ritual, construirea unui templu interior şi dezvoltarea armonioasă a ceea ce poartă în el."

Louis-Marie Oresve


CUPRINS :

* Capitolul 01 - Tantrism şi Francmasonerie ;
* Capitolul 02 - Criza Francmasoneriei ;
* Capitolul 03 - Iniţierea în cadrul Francmasoneriei ;
* Capitolul 04 - "Ce facem în Lojă ?" ;
* Capitolul 05 - Francmasoneria şi Alchimia ;
* Capitolul 06 - Simbolismul şi Francmasoneria ;
* Capitolul 07 - Francmasoneria şi miturile ;
* Capitolul 08 - Francmasoneria şi Tradiţia ;
* Capitolul 09 - Mitul construirii Templului ;
* Capitolul 10 - Gradul de Maestru ;
* Capitolul 11 - Gradele Înalte ;
* Capitolul 12 - Al Treizecilea Grad : Cavalerul Kadosh ;
* Capitolul 13 - Problema Sfântului Imperiu ;
* Capitolul 14 - Care este viitorul Francmasoneriei ? ;
* Concluzie.