Tim Wallace-Murphy

"Enigma francmasonilor"
( Istorie şi legături mistice )
(144 pagini)


"Timp de mai multe secole, subiectul Francmasoneriei a fost învăluit în mister. În ciuda numeroaselor scandaluri și controverse, interesul pentru cea mai veche societate secretă din lume nu a fost niciodată mai puternic : acum masonul și istoricul Tim Wallace-Murphy dezvăluie adevăratele origini ale Francmasoneriei.

Cercetând legăturile mistice și realitățile istorice ale acestei frății antice, Enigma Francmasonilor ne arată că adevărul este mai fascinant decât orice ficțiune. Având toate ilustrațiile color, aceasta este o lucrare de referință pentru orice persoană interesată de Francmasonerie."

Editura


"Conform Marii Loje Unite a Angliei, Francmasoneria a ieşit gata formată dintr-un vid mitic la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XlX-lea având ritualuri și învățături deja stabilite - o poveste care e greu de crezut. Pe de altă parte, propriile ritualuri, mitologii și tradiții ale Francmasoneriei indică o naștere mult mai respectabilă în Israelul biblic, odată cu ridicarea Templului lui Solomon, și Egiptul antic. Totuși, s-a sugerat și o altă origine cu un grad mai mare de credibilitate : a izvorât din breasla zidarilor în Evul Mediu.

Deși termenul tradiție a fost folosit corect destul de mult timp, cu toate acestea, el trebuie înțeles ca fiind dinamic, universal, permisiv și frecvent resintetizant, dispărând din prim-plan pentru o perioadă lungă de timp, numai pentru a fi perceput în mod intermitent și indirect prin rezultatele lui. Această tradiție vitală nu își are originile în învățăturile mistice ale Israelului biblic și Egiptului antic. Acestea au înflorit la vedere în Grecia antică și în tolerantul Imperiu Roman, dar au fost forțate să se ascundă pentru a supraviețui regimului de reprimare impus atunci când Europa creștină a ieșit la iveală."

Tim Wallace-Murphy


CUPRINS :

* Introducere ;
* Leagănul culturii ;
* Nașterea Creștinismului ;
* Izvoarele ascunse ale spiritualității ;
* Zidarii medievali ;
* Sfântul Graal și Templierii ;
* Începuturile din Scoția ;
* Francmasoneria embrionară ;
* Consolidarea și scindarea ;
* Factorul catalizator uman ;
* Influența francmasonilor asupra societății ;
* Progresele secolului al XVIII- lea în Europa ;
* Perspective din interior ;
* Frăție şi caritate ;
* Un sâmbure de adevăr ? ;
* Lecturi suplimentare ;
* Glosar ;
* Indice ;
* Mulțumiri.