Leo Schaya

"Omul şi Absolutul după doctrina Kabbalei"
(222 pagini)


"Pentru a înţelege premisele intelectuale ale Kabbalei sau ezoterismul ebraic, trebuie să ne lăsăm pătrunşi de ideea ca doctrinele sale au ca punct de plecare contemplaţia spirituală, inspiraţia pură sau intuiţia intelectuală şi nu activitatea autocrată a raţiunii.

Adevărul nu ar putea fi găsit doar prin gândire, adică prin intermediul unei facultăţi care, datorită naturii sale dualiste, nu poate depăşi cu totul abisul propriilor îndoieli. În schimb, omul nu poate găsi Adevărul fără ajutorul gândirii, pentru că el este o fiinţă gânditoare şi dacă gândirea nu ar avea nici un raport cu Adevărul, omul nu ar avea nici o legătură conştientă cu el. Un lucru este sigur : noţiunea mentală de Adevăr există ; gândirea îl opune erorii şi îl identifică cu conceptul de Real. Aceasta indică, ad extra, un raport între gândire şi Adevăr, raport care, ad intra, nu este altceva decât Spiritul.

Spiritul este acela care conduce la Adevăr. Gândirea este linia de unire între om şi Spirit, dar în acelaşi timp se interpune între ei ca un obstacol din cauza dualismului său organic, ale cărui expresii sunt îndoiala şi eroarea ; de asemenea, gândirea nu ar putea să depăşească eroarea şi să se integreze în Adevăr, fără a se conforma Spiritului şi, în final, să dispară în el."

Leo Schaya


CUPRINS :

* Tora şi Kabbala ;
* Contemplaţia aspectelor divine ;
* Creaţia, imagine a lui Dumnezeu ;
* Împărăţia cerurilor ;
* Lumea corporală şi abisul cosmic ;
* Misterul omului ;
* Întoarcerea la Unu ;
* Despre marele nume al lui Dumnezeu.