Moise Cordovero

"Palmierul Deborei"
(156 pagini)


"Palmierul Deborei (Tomer Dvora) este o lucrare clasică de Cabala, care reuneşte învăţătura Cabalei cu etica. De aceea, ea poate fi citită de oricine, specialist şi nespecialist, iubitor al unei lecturi educative, om tradiţional şi om modem. Şi putem adăuga : evreu şi persoană de orice altă religie sau ateu, însă dornic de a cunoaşte, de a înţelege Iudaismul, gândirea şi morala iudaică.

Rabi Moise Cordovero, autorul cărţii, este cel mai mare cabalist din oraşul Safed dinainte de Rabi lsaac Luria. El îşi bazează discursul pe cele zece sefirot sau atribute ale Divinităţii, de la sefira cea mai înaltă, Coroana Supremă (= Keter Eliyon), care se pierde în existenţa originară nedefinită (= Ein Sof) până la cea de a zecea sefira, Regalitatea (= Malkhut) sau Diadema ori Cununa (= Atara), care reprezintă regatul inferior, al omului însuşi, în exaltarea lui spirituală. Un aspect important este cel al raportului între sefiroturi în legătură cu fiecare om, al poziţiei omului în acest cadru, pe baza comportării sale morale, sociale şi intelectuale.

Deşi a fost scrisă în urmă cu circa 450 de ani, cartea Tomer Dvora a lui Rabi Moise Cordovero, o adevărată capodoperă de spiritualitate iudaică, îşi păstrează valoarea şi prospeţimea până astăzi."

Lucian-Zeev Herşcovici


CUPRINS :

* Prefaţă de Lucian-Zeev Herşcovici ;
* Palmierul Deborei (Tomer Dvora) ;
* Note.