Crăciun Florentin, Bojor Ovidiu, Alexan Mircea

"Farmacia naturii"
(Volumul 2)
(333 pagini)


"În cel de-al ll-lea volum al Farmaciei naturii se continuă descrierea în ordine sistematică a principalelor specii medicinale, începând cu familia Plumbaginaccae şi încheind cu familia Araceae.

Monografiile celor mai importante specii din punct de vedere terapeutic au fost tratate, pentru uniformitatea lucrării, la fel ca şi în primul volum, iar speciile cu importanţă limitată, cele utilizate în trecut, fie în medicină noastră tradiţională sau clasică, au fost menţionate cu denumirea ştiinţifică şi populară şi cu câteva indicaţii privind utilizarea lor.

Acest al II-lea volum, pe lângă tabelele similare din primul volum, care se referă la speciile descrise în lucrare, are un caracter practic mai pregnant prin anexele respective, cu privire la ceaiurile medicinale, modul lor de preparare şi utilizare, simptome şi metode de prim-ajutor în cazul intoxicaţiilor accidentale cu plante, precum şi lista plantelor melifere, care sunt în acelaşi timp şi medicinale. Tot din considerente de ordin practic, cel de al II-lea volum este completat cu devize de lucrări agrotehnice.

Totodată, ţinând seama de caracterul practic al lucrării, ea se adresează în acelaşi timp celor care lucrează în domeniul culturii, recoltării, prelucrării şi valorificării plantelor medicinale. Sperăm ca unele idei din această lucrare să stimuleze cercetarea şi aplicarea pe scară mai largă în ţara noastră a bogatului tezaur de medicamente existente în farmacia pe care natura ne-o pune la dispoziţie."

Crăciun Florentin, Bojor Ovidiu, Alexan Mircea


CUPRINS :

* Monografiile principalelor specii medicinale ( descriere, tehnologii de cultură, recoltare, compoziţie chimică, acţiune farmacodinamica, utilizări terapeutice ) în ordinea sistematică de la familia Plumbaginaccae, la familia Araceae ;
* Ceaiuri medicinale ;
* Ceaiuri utile în bolile aparatului cardio-vascular ;
* Ceaiuri indicate în bolile aparatului respirator ;
* Ceaiuri folosite în afecţiunile aparatului digestiv ;
* Ceaiuri folosite în bolile aparatului urinar ;
* Ceaiuri medicinale utilizate în bolile sistemului nervos ;
* Specii adjuvante în unele afecţiuni ale aparatului genital ;
* Ceaiuri utile în bolile infecţioase ;
* Specii utilizate în tratamentul extern ;
* Ceaiuri medicinale Plafar ;
* Tabel cu principalele utilizări terapeutice ale unor plante medicinale descrise în acest volum ;
* Perioade optime de recoltare a plantelor din flora spontană ;
* Uscarea plantelor medicinale şi aromatice şi randamentul de uşcare ;
* Reguli de comportare şi prim ajutor în cazul intoxicaţiilor cu plante medicinale ;
* Plante nectarifere ;
* Modele de deviz orientativ pentru lucrări agrotehnice ;
* Index de denumiri ştiinţifice ;
* Index de denumiri populare.