Enciclopedia Medicală a Familiei

01. "Ghidul unui corp sănătos"
(191 pagini)


"Să ştii să te îngrijeşti înseamnă înainte de toate să te adresezi în cunoştinţă de cauză medicului, să înţelegi bine ce îţi indică şi să îi urmezi corect prescripţiile.

Pentru aceasta este important să cunoşti cât mai multe despre domeniul de intervenţie al fiecărui medic, fie că e vorba de generalist, de specialist sau de chirurg.

La sfârşitul unei consultaţii e posibil ca medicul (generalist sau specialist) să-ţi prescrie examene complementare pentru a stabili sau a confirma diagnosticul şi pentru a putea preciza un tratament. Este bine să înţelegi la ce folosesc aceste examene şi să ştii cum decurg p entru a nu te mai teme de ele. Această înţelegere a devenit şi mai necesară odată cu extraordinara dezvoltare a tehnicilor utilizate.

Pe lângă recoltările de sânge sau de urină, ce ne permit evaluarea funcţionării principalelor organe sau detectarea unor anomalii biologice care indică o boală, examenele medicale au cunoscut, în ultimele două decenii, progrese considerabile.

Să ştii să te îngrijeşti înseamnă, de asemenea, să te gândeşti în permanenţă la sănătate şi să ai un mod igienic de viaţă, să ştii să faci deosebirea între simptomele discrete, trecătoare, care nu necesită neapărat un consult medical, şi cele al căror caracter este neobişnuit, intens sau durabil, în orice caz, nu trebuie niciodată să iei cu prea mare uşurinţă medicamente, urmând sfaturile anturajului (vecini, rude, prieteni) sau căutând explicaţii ale simptomelor prin comparare cu situaţii anterioare. Trebuie, din contră, să eviţi automedicaţia, căci greşelile pot avea consecinţe dureroase. Cunoaşterea efectelor şi a riscurilor medicamentelor de către bolnav e cu siguranţă un lucru bun, dar ea nu este suficientă pentru stabilirea unui tratament adecvat.

În acelaşi spirit trebuie înţeleasă recurgerea la medicina alternativă. Homeopatia, acupunctura, fitoterapia sau mezoterapia oferă mijloace terapeutice diferite de cele ale medicinei clasice şi ele pot indiscutabil să aducă răspunsuri eficace în anumite suferinţe. Este, în acelaşi timp, absolut necesar ca aceste practici să fie recomandate de medici calificaţi. Şi aici automedicaţia se va practica însă cu extremă prudenţă pentru a nu întârzia sau masca, prin tratarea doar a simptomelor, diagnosticul exact al unei boli."

Enciclopedia Medicală a Familiei


CUPRINS :

* Prefaţă ;

~ Medicina astăzi ~

* Introducere ;
* Medicul generalist ;
* Specialităţile medicale ;
* Profesiunile paramedicale ;
* Kineziterapia şi termalismul ;
* Profesiunile legate de psihologie ;
* Chirurgia ;
* Grefe şi transplanturi ;
* Protezele ;
* Endoscopia chirurgicală ;
* Chirurgia plastică ;
* Chirurgie şi transfuzie sanguină ;
* Anestezia ;
* Reanimarea ;
* Examenul clinic ;
* Examenele ;
* Imagistica medicală ;
* Endoscopia ;
* Biopsia ;
* Examenele biologice ;
* Aparatul digestiv ;
* Aparatul genital feminin ;
* Aparatul urinar ;
* Gura şi dinţii ;
* Creierul ;
* Circulaţia şi inima ;
* Nasul şi gâtul : fibroscopiile ;
* Urechile: testarea auzului ;
* Oasele şi articulaţiile ;
* Plămânii şi căile respiratorii ;
* Prostata ;
* Ochii şi vederea.

~ Metodele medicinei alternative ~

* Introducere ;
* Homeopatia ;
* Acupunctura ;
* Fitoterapia ;
* Mezoterapia.

~ Primul ajutor ~

* Medicamentele ;
* Indice.