Enciclopedia Medicală a Familiei

02. "Viaţa sexuală"
(188 pagini)


"Relaţiile sexuale se află la temelia istoriei vieţii pe Pământ : de desfăşurarea şi de organizarea lor depinde fecundaţia, etapa iniţială a reproducerii indivizilor şi a supravieţuirii populaţiilor.

~ Celulele sexuale ~

La oameni, ca la majoritatea speciilor animale, toţi indivizii sunt caracterizaţi printr-un sex specific, masculin sau feminin. Pentru a asigura perpetuarea unei specii, cele două sexe sunt indispensabile. O populaţie care nu are decât masculi sau femele este condamnată la dispariţie.

Pentru ca fecundaţia să aibă loc, este necesară întâlnirea a două celule, gameţii, unul masculin (spermatozoidul), celălalt feminin (ovulul), a căror misiune naturală specifică este de a permite reproducerea.

Regăsim anumite constante în tot regnul animal : celulele sexuale masculine sunt foarte mobile, extrem de numeroase şi de talie foarte mică ; în schimb, celulele sexuale feminine, în număr redus, sunt relativ mari (fiind încărcate cu substanţe nutritive) şi imobile. Talia gameţilor nu este corelată cu cea a individului care îi produce : spermatozoidul de hamster este de şase ori mai lung decât cel de balenă ; ovulul de găină (gălbenuşul de ou) este mult mai mare decât cel al femeii. La mamifere, şi în special la oameni, ovulele sunt deosebit de mici, deoarece embrionul nu este hrănit de ou, ci de circulaţia materno-fetală, adică de sângele mamei, care îi furnizează substanţele de care are nevoie.

~ Continuitatea vieţii ~

Prin fecundaţie se întâlnesc genele conţinute de ovul cu cele prezente în spermatozoid : aşadar, în noua fiinţă nu se creează gene noi, ci un nou patrimoniu genetic rezultat din cuplarea celor pe care le au genitorii. Deci, fecundaţia nu creează viaţa, ci îi asigură continuitatea. În schimb, ea duce la apariţia unui nou individ unic, cu excepţia gemenilor adevăraţi (ovulul fecundat se împarte în două, cu acelaşi patrimoniu genetic). Sexualitatea permite, deci, continuitatea genelor indivizilor în schimbare. Ea permite oricărei fiinţe să moară după ce a asigurat supravieţuirea populaţiei căreia îi aparţine, adică perpetuarea speciei sale."

Enciclopedia Medicală a Familiei


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Aparatul genital ;
* Examenele aparatului genital.

~ Principalele boli ~

* Cancerul de sân ;
* Condilomatoza şi candidoza ;
* Infecţiile aparatului genital masculin ;
* Salpingitele ;
* Tulburările de menopauză ;
* Tulburările menstruale.

~ Sexualitatea ~

* Introducere ;
* Generalităţi ;
* Principalele boli ;
* Tulburările de erecţie ;
* Tulburările sexuale feminine ;
* Deviaţii - agresiuni ;
* Contracepţia ;
* Avorturile ;
* Sterilitatea ;
* Bilanţul sterilităţii ;
* Reproducerea asistată medical ;
* Glosar ;
* Indice.