Enciclopedia Medicală a Familiei

03. "Sarcina, naşterea şi îngrijirea copilului"
(184 pagini)


"De la viaţa în uter la naştere, de la copilărie la adolescenţă, apoi la vârsta adultă, de la dependenţa totală la completa autonomie -, acesta este drumul pe care îl parcurge copilul. Pentru că noi înşine am traversat aceste etape, ştim că ele sunt extraordinare, chiar dacă uneori au fost presărate cu suferinţe şi cu griji. Astfel, fiecare generaţie este în mod esenţial nouă. Ea seamănă cu generaţia precedentă, fără a fi totuşi copia ei. Cu această nouă garanţie, noi înaintăm în viaţă, ca părinţi.

~ Progresele Medicinei ~

Volumul de cunoştinţe despre funcţionarea organismului uman şi despre bolile lui, acumulate în decursul ultimelor decenii, este atât de mare, încât este imposibil pentru cineva - fie el chiar medic - să le cunoască în mod exhaustiv. Dar medicina nu este atotputernică şi nu poate face minuni, cum s-ar putea crede datorită înaltei calităţi a îngrijirilor pe care le oferă, ameliorării tratamentelor, progreselor depistării şi prevenirii bolilor. Viaţa nu este scutită de riscuri şi de pericole, încă de când se află în pântecul mamei sale, viitorul copil ne determină, prin prezenţa lui, să ne punem întrebări pe care nu ni le-am pus până atunci şi, încă din primele sale săptămâni de viaţă, ne solicită atenţia şi ne obligă să ne transformăm.

În pofida numeroaselor generaţii care ne-au precedat, a capitalului genetic de care dispunem şi căruia continuăm şi astăzi să-i descoperim noi elemente, istoria fiecărei fiinţe umane rămâne unică. Ea rămâne să fie scrisă, iar noi ne aflăm mereu în postură de învăţăcei în faţa copilului nostru. El ne umple de uimire şi de încântare fiecare privire pe care i-o adresăm. Pentru a-l ajuta să păşească în viaţă, această privire trebuie să fie deopotrivă binevoitoare, protectoare, gata să-i deştepte curiozitatea şi să-i dezvolte inteligenţa. În acest sens, rolul părinţilor este esenţial.

În perioadele delicate, precum sarcina şi naşterea, medicul este întotdeauna prezent. Prin priceperea sa, el îi ajută pe mulţi dintre viitorii copii, chiar plăpânzi, să vină fără necazuri pe lume. Nou-născutul şi copilul mic sunt înzestraţi cu o formidabilă capacitate de creştere. Este o bogăţie pe care trebuie s-o ocrotim şi s-o păstrăm. Corpul unui copil se restabileşte mult mai repede decât al unui adult, dar numai dacă nevoile lui esenţiale sunt satisfăcute."

Enciclopedia Medicală a Familiei


CUPRINS :

* Prefaţă.

~ Voi avea un copil ~

* Introducere ;
* Sarcina ;
* Fătul ;
* Copilul în uter ;
* Complicaţiile ;
* Naşterea.

~ Cum să îţi creşti copilul ~

* Introducere ;
* Dezvoltarea ;
* Copilul, de la 6 luni la 1 an ;
* Adolescenţa ;
* Urgenţele ;
* Principalele boli ;
* Indice.