Enciclopedia Medicală a Familiei

08. "Creierul şi organele de simţ"
(191 pagini)


"Marea deosebire dintre om si celelalte fiinţe constă în extrema perfecţionare a sistemului său nervos, adică a creierului şi a organelor de simţ. Acest lucru i-a permis, de-a lungul timpului, să îşi dezvolte o imensă capacitate de adaptare pentru a supravieţui, dar şi să progreseze în dobândirea de cunoştinţe şi în folosirea lor, pentru a-şi crea şi dezvolta o capacitate pe care doar el o are, cea de abstractizare.

Creierul uman este în acelaşi timp o centrală electrică de unde se comandă mişcările corpului, o enormă bibliotecă, îmbogăţită în fiecare clipă cu mii de informaţii, un computer central care coordonează instantaneu şi constant toate funcţiile organismului, pornind de la datele culese, este sediul inteligenţei şi al gândirii care se modelează de-a lungul întregii noastre vieţi. Datorită creierului, omul acţionează, înţelege, simte plăcere sau neplăcere, chiar se şi odihneşte, îşi aminteşte, învaţă. într-un cuvânt, trăieşte.

De mai bine de un secol, evoluţia cunoaşterii şi progresul extraordinar al tehnologiei ştiinţifice au permis deja defrişarea junglei din creier şi definirea unor afecţiuni des întâlnite. Totuşi, se pare că vom descoperi mereu şi alte boli. Aceste descoperiri se datorează unei mai bune abordări ştiinţifice, dar şi prelungirii duratei de viaţă (unele afecţiuni nu apar decât la persoanele în vârstă, ca de pildă boala Alzheimer) şi apariţiei marilor flageluri ale vieţii moderne (traumatismele craniene, frecvente în accidentele vasculare, tulburările de somn legate de stres, efectele bolii vacii nebune asupra omului etc.).

Fiziologia creierului, mult timp prea puţin cunoscută, a devenit un vast domeniu de cercetare ştiinţifică în toată lumea. Există astăzi tratamente la care nici nu visam acum câţiva ani : în zilele noastre, meningitele sunt uşor de vindecat în scurt timp şi fără sechele ; migrenele pot fi atenuate, dacă nu chiar vindecate, de când li se cunosc cauzele multiple ; hemiplegia poate fi recuperată în multe cazuri ; scleroza în plăci, ale cărei cauze au rămas încă necunoscute, beneficiază de tratamente moderne, datorită cărora perioadele de remisie sunt din ce în ce mai lungi."

Enciclopedia Medicală a Familiei


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Creierul şi nervii ;
* Introducere ;
* Principalele boli ;
* Accidentele vasculare cerebrale ;
* Organele de simţ ;
* Vederea, auzul, gustul şi mirosul ;
* Principalele boli ;
* Surditatea ;
* Psihiatria ;
* Depresia ;
* Boala maniaco-depresivă ;
* Schizofrenia ;
* Tulburările anxioase ;
* Asociaţii de ajutorare a bolnavilor ;
* Indice.