Grigorescu E., Ciulei I. & Stănescu U.

"Index fitoterapeutic"
(408 pagini)


"Abordând unele din aspectele fitoterapiei actuale este de arătat ca, pe plan mondial, s-a înregistrat în ultimul deceniu o creştere a interesului pentru produsele vegetale, capabile de a furniza materia primă pentru obţinerea de noi preparate farmaceutice, fapt care a condus la reconsiderarea fondului de plante medicinale existent. Astfel, au fost iniţiate studii sistematice pentru descoperirea de noi plante dotate cu acţiuni farmacodinamice importante.

Amintim în acest sens vastele acţiuni de cercetare a florei şi medicinii tradiţionale din unele ţări asiatice, din zona Americii de Sud, a zonelor tropicale africane sau studiile efectuate asupra florei din Madagascar, de asemenea, cercetarea a peste 73.000 de specii vegetale în S.U.A., pentru decelarea celor cu proprietăţi citostatice. În acest context se poate menţiona contribuţia cercetătorilor romani la studierea şi valorificarea plantelor medicinale din unele ţări ale Asiei şi Africii.

Toate aceste acţiuni au condus la identificarea unor specii de plante, furnizoare de principii active cunoscute, sau a unor produse vegetale noi, care pe baza experimentărilor complexe efectuate s-au dovedit de o importanta terapeutica majoră.

În lucrarea de faţă sunt cuprinse peste 500 de produse vegetale provenind de la plante medicinale asupra cărora s-a întreprins cel puţin o cercetare ştiinţifică sumară.

La cele mai multe produse sunt prezentate formule de ceaiuri, preparate, magistrale sau industriale, care pot fi utile pentru medicii care vor să formuleze în acest domeniu. Sunt menţionate dozele uzuale pentru diverse forme farmaceutice în care sunt incluse produsele respective."

Autorii