Ovidiu Bojor, Maria Pop

"Fitoterapia în folosul tuturor"
(378 pagini)


"Plecând de la principiul relaţiei dintre compoziţia chimică şi acţiunea biologică, prezentăm principalele substanţe active din fiecare plantă, în parte.

Datorită faptului că în majoritatea plantelor există un complex de substanţe chimice (faţă de un medicament preparat din substanţe pure), bine proporţionate de Natură, de multe ori 20-30 la număr, să nu ne surprindă faptul că am înlocuit termenul de acţiune farmaco-dinamică sau farmacologică specifică substanţelor pure din punct de vedere chimic cu termenul de acţiune biologică.

De fapt, începând de la o simplă infuzie preparată dintr-o plantă şi până la tincturi, extracte uscate, liofilizate sau atomizate să nu ne surprindă nici faptul că recomandările fitofarmaceutice se referă la mai multe afecţiuni. Aceasta datorită tocmai complexului de substanţe care acţionează sinergie nu asupra unui organ, ci asupra organismului întreg.

Sub aspect practic, am considerat necesară şi dozarea corectă a cantităţilor de plantă utilizată în farmacia casei exprimată prin 200-250 ml (o cană) de lichid şi / sau o linguriţă sau lingură de plantă uscată, iar la tincturi procentual (g / v), atât la cele de uz intern, cât şi la cele de uz extern.

Pentru a demitiza conceptul că plantele medicinale şi aromatice nu sunt dăunătoare sănătăţii, am introdus - pentru fiecare specie - şi menţiuni de contraindicaţii, reacţii adverse, efecte secundare etc.

Cu aceste gânduri, sperăm ca lucrarea noastră să fie utilă atât culegătorilor, cultivatorilor şi procesatorilor de produse naturale, cât mai ales publicului larg.

Nu uitaţi motto-ul acestei prefeţe : Medicul tratează, natura vindecă, prin Natură înţelegând înţelepciunea supremă care a creat tot ceea ce există în Universul infinit, inclusiv pe noi."

Autorii


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Foreword ;
* Capitolul 1 - Istoricul utilizării plantelor medicinale ;
* Capitolul 2 - Tradiţional şi modern în fitoterapie ;
* Capitolul 3 - Recoltarea, uscarea şi păstrarea plantelor medicinale ;
* Capitolul 4 - Preparate fitofarmaceutice pentru uz intern şi extern ;
* Capitolul 5 - Plante din flora medicinală spontană şi culturi eco ;
* Capitolul 6 - Remedii naturale hypericum ;
* Bibliografie selectivă ;
* Index de denumiri populare.