Popescu Honorius

"Resurse medicinale în flora României"
(231 pagini)


"Volumul Resurse medicinale în flora României este o carte de plante medicinale, în care - pornind de la necesitatea tot mai imperioasă a valorificării oricăror resurse - problema principală o constituie recoltarea, prezentată ca operaţie la îndemâna oricui.

Prima parte a cărţii cuprinde câteva date generale despre cunoaşterea şi răspândirea speciilor vegetale medicinale, perioada, momentul şi tehnicile de recoltare, transportarea plantelor proaspete, curăţirea, selectarea, fasonarea, uscarea, ambalarea şi păstrarea lor, date absolut necesare pentru ca munca recoltatorilor să fie încununată de succes.

Priviri speciale se acordă plantelor medicinale care conţin substanţe toxice, măsurilor necesare pentru prevenirea intoxicaţiilor în timpul lucrului şi pentru protecţia mediului înconjurător, precum şi speciilor a căror recoltare neraţională ar conduce la dispariţia lor din anumite zone.

Partea a doua, mult mai extinsă, se referă la cele mai importante dintre plantele medicinale care cresc spontan sau se cultivă în România. Fiecărei plante îi revin, la aceeaşi deschidere a cărţii, două pagini alăturate : prima de text, cealaltă cu o imagine sugestivă a plantei, în culori.

Aşezarea plantelor medicinale în carte s-a făcut în ordinea în care se începe recoltarea lor, pe luni calendaristice, primele locuri fiind ale unor vestitori de primăvară."

Honorius Popescu


CUPRINS :

* Introducere ;
* Cunoştinţe generale despre recoltarea plantelor medicinale ;
* Importanta recoltării plantelor medicinale ;
* Cunoaşterea plantelor medicinale şi a zonelor lor de răspândire ;
* Perioada şi momentul recoltării ;
* Tehnicile generale de recoltare ;
* Plantele care conţin substanţe toxice ( otrăvitoare ) ;
* Transportarea plantelor proaspăt recoltate ;
* Curăţirea, selectarea şi fasonarea plantelor medicinale ;
* Uscarea plantelor medicinale ;
* Ambalarea şi păstrarea produselor vegetale medicinale ;
* Colectarea plantelor medicinale ;
* Partea specială, plantele medicinale în ordinea începerii recoltării.