Ehrman D. Bart

"Adevăr şi ficţiune în Codul lui Da Vinci"
(238 pagini)


"Popularitatea Codului lui Da Vinci a depăşit deja limitele ficţiunii. Cartea a suscitat polemici nenumărate, din perspective mai mult sau mai puţin ortodoxe. Adevăr şi ficţiune în Codul lui Da Vinci este companionul ideal al romanului, pentru că reuşeşte cu succes să clarifice erorile de natură istorică din spatele misterului lui Dan Brown.

Dar miza cărţii lui Bart D. Ehrman - specialist în istoria Bisericii timpurii - este mai mare. Fără o agendă teologică şi scrisă într-un stil extrem de accesibil, cartea lui trasează o serie de diferenţe juste între fapt istoric şi ficţiune în Codul lui Da Vinci - însă acesta este doar pretextul. La capătul lecturii, cititorul îşi dă seama că a trecut primul prag de iniţiere în misterele culturii biblice.

Care a fost rolul lui Constantin cel Mare în rescrierea Bibliei ? Ce este documentul Q ? A fost lisus căsătorit cu Maria Magdalena şi este posibil să aibă o linie de moştenitori ? Ehrman răspunde acestor întrebări de pe poziţia omului de ştiinţă, dar şi a cititorului fascinat, fără să uite însă nici o clipă să dea literaturii ce e al literaturii."

Editura


"Singurele surse scrise pe care le avem despre trecutul îndepărtat ne parvin ca documente copiate de mână ( cu mult înainte ca Gutenberg să fi inventat tiparul, în secolul al XV-lea ). în Antichitate, nu era greu să faci un document să dispară ; aceasta se întâmpla pur şi simplu dacă nu era dat la copiat. Contrar aluziilor ce pot fi întâlnite pe alocuri în literatura conspirativă despre Creştinismul timpuriu - şi chiar în ficţiunea istorică Codul lui Da Vinci - avem puţine dovezi despre arderea în masă a cărţilor periculoase în Antichitate.

Dacă se credea că o carte creează probleme, ea pur şi simplu nu era multiplicată. Din fericire, unele dintre aceste cărţi rare au fost găsite în timpurile moderne, datorită descoperirilor făcute întâmplător sau, uneori, de către arheologi de profesie.

În capitolele care urmează, pe măsură ce evaluez afirmaţiile de natură istorică din Codul lui Da Vinci, voi lua în considerare toate sursele existente în prezent, şi canonice şi necanonice, şi ortodoxe şi eretice, atât bine cunoscute, cât şi, după toate aparenţele, uitate. Doar analizând aceste surse putem ajunge să înţelegem cu adevărat figurile din trecut care ne interesează, inclusiv cele trei personaje care se află în centrul intrigii din Codul lui Da Vinci : Iisus, Maria Magdalena şi împăratul Constantin."

Bart D. Ehrman


CUPRINS :

* Mulţumiri ;
* Introducere.

~ Partea întâi - Împăratul Constantin, Noul Testament şi celelalte Evanghelii ~

* Capitolul 1 - Rolul împăratului Constantin în Creştinismul timpuriu ;
* Capitolul 2 - Descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă şi a Bibliotecii Nag Hammadi ;
* Capitolul 3 - Celelalte Evanghelii ;
* Capitolul 4 - Împăratul Constantin şi formarea canonului Noului Testament.

~ Partea a doua - Iisus şi Maria Magdalena ~

* Capitolul 5 - Surse istorice referitoare la Iisus ;
* Capitolul 6 - Iisus - personajul istoric din sursele noastre ;
* Capitolul 7 - Iisus, Maria Magdalena şi căsătoria ;
* Capitolul 8 - Femininul în Creştinismul timpuriu ;
* Epilog ;
* Note.