Ioan Petru Culianu

"Arborele Gnozei"
(283 pagini)


"În aparenţă şi numai în aparenţă, subiectul acestei cărţi îl constituie studierea unor curente - mai întâi din domeniul religiei, apoi din domeniile filosofiei, literaturii şi ştiinţei - care au în comun o serie de premise, cum ar fi aceea că lumea aceasta şi Creatorul ei sunt, dacă nu de esenţă rea, cel puţin de esenţă inferioară.

Potrivit aşteptărilor mele, cartea se va dovedi destul de incitantă pentru cei interesaţi de studiul Antichităţii târzii sau de istoria Evului Mediu, dar cred că noutatea ei fundamentală nu rezidă atât în masa de informaţii adunate aici, pentru prima dată, la un loc, cât în metodă.

Concepţia noastră modernă asupra istoriei este imprecisă şi depăşită. Are nevoie de o revizuire radicală. În lumina a ceea ce se petrece în unele arii mai sofisticate ale ştiinţei, a căror viziune asupra lumii a pornit să se modifice încă de acum un secol."

Ioan Petru Culianu


"Cel mai revoluţionar aspect ai gândirii lui Culianu apare în ultima sa carte - publicată postum - Arborele Gnoze. Sistemele gnostice, arată Culianu, au toate ceva în comun şi sunt totuşi diferite, formând un fel de arbore binar care permite diverselor tulpini ale gândirii gnostice să se permute de pe o cărare pe alta.

Această dinamică a ideilor este mai puternică decât voinţa individuală şi ea împinge grupurile şi societăţile să se mişte în direcţii diferite. Ideile, spune Culianu, formează sisteme care pot fi socotite obiecte ideale, existente în dimensiunea lor logică, iar aceste obiecte ideale se unesc şi se separă printr-o ars combinatoria de tip matematic. Dacă natura este combinarea unor forme elementare, atunci religia, dar şi ideile filosofice şi ştiinţifice ascultă de legităţi similare."

Umberto Eco


CUPRINS :

* Capitolul 01 - Dualismul : o cronologie ;
* Capitolul 02 - Mituri despre Gnosticism : o introducere ;
* Capitolul 03 - Mitul gnostic 1 : Înţelepciunea căzută ;
* Capitolul 04 - Mitul gnostic 2 : Demiurgul ignorant ;
* Capitolul 05 - Abolirea Legii şi a tatălui real ;
* Capitolul 06 - Mitul maniheist ;
* Capitolul 07 - Paulicianismul sau marcionismul popular ;
* Capitolul 08 - Bogomilismul : un pseudodualism ;
* Capitolul 09 - Cele două religii ale catharilor ;
* Capitolul 10 - Arborele Gnozei ;
* Capitolul 11 - Nihilismul modern ;
* Epilog : Jocurile oamenilor.