Ioan Petru Culianu

"Eros şi Magie în Renaştere (1484)"
(474 pagini)


"Societatea Renaşterii nu prezintă decât puţine simptome de decadenţă : ea nu este în criză, nutreşte doar îndoieli foarte superficiale asupra propriilor sale instituţii şi adevăruri de ordin ideologic şi practic. Ipoteza lipsei de valoare de întrebuinţare a ştiinţelor renascentiste trebuie îndepărtată. Ea nu reprezintă decât o explicaţie a posteriori a transformării spiritului ştiinţific şi, ca atare, este lipsită de orice verosimilitate. Dimpotrivă, dacă voim să pricepem ceva din aceasta enigmă a istoriei care este apariţia ştiinţei moderne - care se iveşte tocmai atunci când nu era nici o nevoie de ea -, trebuie să pătrundem mai întâi în chiar inima ştiinţelor Renaşterii, dintre care Astrologia, din pricina gradului ei de universalitate, era cea mai importantă ( Magia, Medicina şi chiar Alchimia pot fi privite, într-un anumit sens, ca discipline astrologice ) ...

Cultura Renaşterii era o cultură a fantasticului. Ea acorda o pondere imensă fantasmelor suscitate de simţul intern şi dezvoltase la extrem facultatea umană de a opera activ asupra fantasmelor şi cu fantasmele. Crease o întreagă dialectica a erosului, în care fantasmele, ce se impuneau mai întâi simţului intern, sfârşeau prin a fi manipulate după voie. Credea cu tărie în puterea fantasmelor, care se transmiteau de la aparatul fantastic al emiţătorului, la acela al receptorului. Credea, de asemenea, că simţul intern era locul prin excelenţă al manifestării forţelor trans-naturaie - demonii şi zeii.

Stabilind caracterul idolatru, nelegiuit, al fantasmelor, Reforma aboleşte dintr-o dată cultura Renaşterii. Şi, fiindcă toate ştiinţele Renaşterii erau edificii al căror material de construcţie îl alcătuiau tocmai fantasmele, ele trebuiră deopotrivă să sucombe sub greutatea Reformei."

Ioan Petru Culianu


CUPRINS :

* Capitolul 01. Istoria fantasticului ;
* Capitolul 02. Psihologia empirică şi psihologia abisală a erosului ;
* Capitolul 03. Legături primejdioase ;
* Capitolul 04. Eros şi Magie ;
* Capitolul 05. Magia pneumatică ;
* Capitolul 06. Magia intersubiectivă ;
* Capitolul 07. Demonomagia ;
* Capitolul 08. 1484 ;
* Capitolul 09. Marea cenzură a fantasticului ;
* Capitolul 10. Doctorul Faust, din Antiohia la Sevilia.