Ioan Petru Culianu

"Gnozele dualiste ale Occidentului"
(374 pagini)


"Cercetarea de faţă îşi propune să studieze miturile vehiculate de un grup specific de curente religioase : le-am numi dualisme ale Occidentului pentru că timp de mai bine de un mileniu au fost ţinta unei preocupări constante din partea bisericilor creştine.

Sistemele gnostice, Marcion, Maniheismul, Paulicianismul, Bogomilismul şi Catharismul - aceasta este în mare succesiunea cronologică a curentelor respective, succesiune care pare să implice ... o filiaţie directă sau indirectă. Dar problema raporturilor de dependenţă dintre dualismele Occidentului nu va fi examinată aici decât la nivelul structurilor mitologice ...

Miturile gnostice, în virtutea unei reguli simple de generare, exploatează un număr foarte mare de posibilităţi logice prezente în secvenţele lor, recombinându-le aproape întotdeauna într-o manieră nouâ. S-ar spune că o datâ pus în funcţiune, sistemul are tendinţa de a-şi epuiza toate virtualităţile. Într-adevăr, Maniheismul pleacă de la o ipoteză aflată doar marginal în Gnosticismul care-l preceda, explorându-i până la capăt consecinţele. Începând cu Marcion, dualismele Occidentului vor supune Biblia unei exegeze dualiste, ce pare să utilizeze toate posibilităţile sistemului.

Acesta însă continuă să funcţioneze timp de secole în alte curente de gândire ... În secolul al XVII-lea, drumurile Occidentului se încrucişează din nou cu cele ale dualismului. Prin ocolişuri bizare, Gnoza ajunge la Goethe, apoi la Hegel. De aici înainte, sistemul însuşi se pune din nou în funcţiune. Romanticii sunt în acelaşi timp creatori de mituri de aparenţă gnostică şi exegeţi oarecum marcioniţi al Bibliei.

Iar dezbaterea asupra Gnozei a fost relansată recent în ştiinţele politice şi în filosofia ştiinţei, mai ales a biologiei."

loan Petru Culianu


"Potrivit cu abordarea lui Culianu, istoria religiilor nu trebuie să fie văzută ca o dezvoltare hegeliană, o transmitere istorică de idei şi nu există, aşadar, evoluţie sau condiţionare a dezvoltării religioase de către factori sociali sau politici, ci numai o desfăşurare continuă de posibilităţi ce se află în aşteptare în componentele de bază ale anumitor sisteme ..."

Moshe Idel


CUPRINS :

* Stadiul cercetărilor asupra dualismului ;
* Schiţa de cronologie a dualismelor Occidentului ;
* Analiza miturilor gnostice ;
* Înţelepciunea căzută ;
* Demiurgul ignorant ;
* Abolirea legii şi a tatălui real : Marcion din Sinope ;
* Mitul maniheist ;
* O ramură populară a Marcionismului : Paulicianismul ;
* O mitologie pseudodualistă : Bogomilismul ;
* Cele două religii ale catharilor ;
* Dualismele Occidentului : o analiză sincronică ;
* Nihilism modern şi Gnosticism ;
* Metodă universală a "ultimului Culianu" ( H. R. Patapievici ).