Ioan Petru Culianu

"Hesperus"
(190 pagini)


"Ar fi interesant de ştiut dacă intima cunoaştere a credinţelor, ideilor şi tehnicilor religioase a pregătit - sau provocat - tema centrală din Hesperus. (...) Un tânăr savant, stăpân pe mai multe filologii, a resimţit nevoia imperioasă de a scrie un roman care este în acelaşi timp o operă ştiinţifico-fantastică şi o călătorie filosofică într-o lume paralelă."

Mircea Eliade, 1982


"Romanul Hesperus (...) pare să reproducă şi naratologic traseul unei adevărate iniţieri. Iar acest nivel de profunzime (...) este plin de viziuni ameţitoare, de freamăt iniţiatic."

Florin Manolescu, 1992


"O rasă perfectă va popula Pământul, sau parte din el, rasa hesperiană. Oare Hyperboreea nu va încerca necontenit să ne distrugă planurile, să iasă la suprafaţă ? În fond, ei dispun de aceleaşi arme ca şi noi, sunt produsul ... Sau mai degrabă noi, da, noi suntem produsul lor. Horton şi clica lui s-au instalat pe Pământ şi au început construirea unui proiect nebunesc. Din surse sigure, ştim că acest proiect se numeşte Hesperus, ca şi expediţia interplanetară dinaintea sfâr ... catastrofei. El urmăreşte constituirea unei civilizaţii perfecte, care nu va cunoaşte nici suferinţa, nici dorinţa, nici moartea. Toţi cei prezenţi ştiu că e vorba de realizarea visurilor schizofrenice ale epocii petrolului şi ale profeţilor ei, Lobett şi Vinogradov, aceşti doi blestemaţi iluzionişti drogaţi. Hesperienii vor semăna cu oamenii tot atât de puţin pe cât noi semănăm cu un archeopterix. Vor fi carcase devitalizate de oameni, incapabile de vreun efort de concentrare. Existenţa acestor nemuritori improductivi şi cretini n-ar fi o pagubă deosebită, dacă am putea stabili cu ei o convieţuire paşnică. Dar avem toate motivele să credem că Horton doreşte exterminarea de pe Pământ a ultimelor rămăşiţe de viaţă umană."

Ioan Petru Culianu - "Hesperus"


CUPRINS :

* Prefaţă de Mircea Eliade ;
* Prolog în Cer ;
* Prolog pe Pământ ;
* Capitolul I - Jurnalul lui Keph ;
* Capitolul II - Călătoria lui Lester şi a Elisei ;
* Capitolul III - Jurnalul lui Keph ;
* Capitolul IV - În adâncurile Hyperboreei ;
* Capitolul V - Nedumerirea Elisei ;
* Capitolul VI - Keph ia o hotărâre ;
* Capitolul VII - Misiunea lui Lester ;
* Capitolul VIII - Bătrânul munţilor ;
* Capitolul IX - Între lumi ;
* Capitolul X - Faţă în faţă ;
* Capitolul XI - Mutantul ;
* Capitolul XII - Portretul unui hyperboreean ;
* Capitolul XIII - Misiune specială ;
* Capitolul XIV - Stăpâna ;
* Capitolul XV - O partidă de şah ;
* Capitolul XVI - Arta transformării ;
* Capitolul XVII - Un agent ;
* Capitolul XVIII - Peştera albastră ;
* Capitolul XIX - O întâlnire neprevăzută ;
* Capitolul XX - Un artificiu impenetrabil ;
* Capitolul XXI - Suspendarea timpului ;
* Capitolul XXII - Stăpânul viselor ;
* Capitolul XXIII - De la sfârşitul Hyperboreei.