Lucius Apuleius

"Apologia despre Magie. Despre doctrina lui Platon"
(270 pagini)


"Gloria câştigată de Apuleius în timpul vieţii i-a supravieţuit şi după moarte. În special Măgarul de aur i-a perpetuat numele ; chiar şi cei care nu ştiu nimic despre această operă sau cei care ar prefera să o treacă în uitare din cauza unor elemente indecente cunosc şi apreciază povestea lui Eros şi Psyche - dacă nu în original, atunci, măcar în numeroase opere de artă.

Pentru a-şi crea extraordinara sa reputaţie, Apuleius avea nevoie de o epocă şi de o audienţă pentru care învăţătura şi literatura erau decadente, dar nicidecum trecute în uitare. El vădeşte o curiozitate insaţiabilă, deţine o rezervă enormă de cunoştinţe variate, iar ca orator are o strălucire alimentată de o imaginaţie uluitoare. Verva, umorul şi, mai presus de toate, însufleţirea ce caracterizează Apologia sau Despre magie fac din aceasta o operă remarcabilă. Puţine discursuri din Antichitate zugrăvesc mai viu caracterul autorului şi viaţa societăţii în care acesta trăia."

Editura


"Apuleius se numără printre acele spirite enciclopedice lacome de cunoaştere care pot fi întâlnite la începutul şi la sfârşitul civilizaţiilor."

Paul Monceaux


"Sunt pe deplin convins că sufletul omului, mai ales un suflet simplu cum este cel al unui copil, poate, cu ajutorul farmecelor care îl transportă în afara corpului, sau prin miresmele ce-l transpun într-o stare de extaz, fiind adormit, să se ridice până la cunoaşterea a tot ceea ce se află în această lume ; că astfel, sufletul poate să uite de corpul său, revenind la starea dintâi, fiind redat adevăratei sale naturi, nemuritoare şi divină, după cum bine se ştie şi atunci, cuprins fiind de un fel de somn, poate prezice lucrurile din viitor."

Lucius Apuleius


CUPRINS :

* Lucius Apuleius. Scurtă notă biografică ;
* Cuvânt înainte ;
* Apologia despre Magie ;
* Despre doctrina lui Platon ;
* Bibliografie generală ;
* Index.