Ştefănescu Paul

"Iniţiere în ocultism"
(223 pagini)


"După mai bine de 50 de ani de la iniţiere ( Arcane School, N.Y. ), de tot atâţia ani a practicării ocultismului, a dobândirii celor mai înalte grade esoterice şi a scrierii mai multor cărţi în domeniu, am considerat util să ofer cititorilor din ţara noastră, o lucrare originală, care să trateze despre iniţiere.

Ştiu şi sunt conştient că voi atrage antipatia unora atunci când afirm că iniţierea se conferă şi nu se capătă singur citind un raft sau două de cărţi ce tratează domenii insolite. Că, iniţierea se primeşte, ne-o dovedeşte René Guénon care spune : Iniţierea primită are ca scop mai presus de orice depăşirea posibilităţilor acestei stări ( starea individuală umană ), pentru a face efectiv cu putinţă trecerea spre stări superioare şi chiar, în cele din urmă, a conduce fiinţa dincolo de orice altă stare condiţionată ( Apercus sur l’initiation ). La rândul său, marele esoterist român Vasile Voiculescu se exprimă într-un mod asemănător, ca să nu mai vorbim de Mircea Eliade.

Metoda iniţiatică este în esenţă - arăta P. Naudon - o cale intuitivă de a accede la cunoaşterea supremă, motiv pentru care Franc-Masoneria - Ordin cavaleresc iniţiatic, se foloseşte de simboluri pentru a provoca iluminarea prin apropiere analogică.

Iniţierea nu recurge la mistere pentru a afla, ci pentru a resimţi o impresie profundă, graţie unei experienţe trăite ( Sinesius, Dion )."

Paul Ştefănescu


CUPRINS :

* Cuvânt înainte ;
* Noţiuni introductive ;
* Ritualul de iniţiere la geto-daci ;
* Principii de filosofie iniţiatică ;
. * Tehnici de iniţiere ;
* Misteriile păgâne ;
* Iniţierile egiptene ;
* Iniţierea în cultul lui Mythra ;
* Misteriile greceşti ;
* Iniţierea în misteriile lui Dionysos ;
* Misteriile de la Eleusis ;
* Iniţierea Cathară. Endura ;
* Ordinul Templierilor. ;
* Iniţierea masonică ;
* Realizarea practică a iniţierii masonice ;
* Iniţierea la şamani ;
* Iniţierea teosofică ;
* Iniţierea antropozofică ;
* Învăţăturile Rosicruciene ;
* Rituri de iniţiere ;
* Iniţierea Rosicruciană ;
* Gradele Ordinului.