Abhinavagupta

"Esenţa supremă a lui Dumnezeu"
( Paramarthasara )
(128 pagini)


"Abhinavagupta interpretează dialogul Şiva-Parvati ca pe un dialog cu propria noastră conştiinţă. El spune : Sinele, prezent în fiecare formă şi care străluceşte prin El însuşi, pune întrebarea şi acordă răspunsul, ca şi cum s-ar împărţi în cel care întreabă şi cel care răspunde, el însuşi fiind şi cel care întreabă şi cel care răspunde în acelaşi timp (Paratrimsikavivarana, pag. 14-15). Se spune că însuşi Şiva, luând forma învăţătorului şi cea a discipolului, a revelat Tantra prin forma întrebărilor şi a răspunsurilor (Paratrimsikavivarana, pag. 12). Sinele care întreabă este sinele inferior (anu, atomul spiritual), şi Sinele care răspunde este Sinele Suprem (Şiva). Aceeaşi interpretare o putem da şi dialogului Arjuna-Krşna, din Bhagavad Gita.

Exponenţii şivaismului caşmirian, în special Abhinavagupta, au explicat toate punctele de bază ale Tantrismului, atât în aspectele lor practice, cât şi în cele teoretice. Ei au dus filosofia tantrică la perfecţiune. Astfel, putem spune fără frica de a greşi că şivaismul caşmirian este o culme spirituală a tradiţiei tantrice sau o esenţă a Tantrismului şi, chiar mai mult, o culme a spiritualităţii pe această planetă."

Editura


"Cel care merge hotărât, pe calea corectă a Adevărului, obţine fuziunea cu Şiva. Ştiind aceasta, aspirantul trebuie să urmărească evoluţia spre cunoaşterea Adevărului Real, pentru Recunoaşterea Sinelui."

Abhinavagupta


CUPRINS :

* Şivaismul caşmirian - esenţă a Tantrismului ;
* Abhinavagupta - cel mai mare Maestru spiritual al şivaismului caşmirian ;
* Despre Paramarthasara ;
* Paramarthasara - Esenţa supremă a lui Dumnezeu.