Lama Anagarika Govinda

"Meditaţie creatoare"
(331 pagini)


"Scopul meditaţiei budiste nu este revenirea la o stare necreată, de calm desăvârşit şi cu o minte golită ; nu este nici regresia în inconştient sau explorarea trecutului. Este un proces de transformare, de transcendere, în urma căruia devenim conştienţi de prezent, de puterile şi posibilităţile nelimitate ale minţii, cu scopul de a ajunge stăpâni pe destinul nostru, cultivând acele calităţi care duc la realizarea naturii noastre atemporale : altfel spus, la iluminare.

Astfel că în loc să contemplăm un trecut pe care nu-l putem schimba şi asupra căruia nu avem nici cea mai mică influenţă, rolul meditaţiei este să arunce seminţele eliberării finale şi să clădească acum trupuri ale unei perfecţiuni viitoare, purtând chipul celor mai înalte idealuri ale noastre. În acest scop nu este suficient să ne spiritualizăm pur şi simplu viaţa ; trebuie să ne materializăm spiritul.

Îi revine meditaţiei sarcina deosebită de a reuni cele două lumi, în loc să renunţăm la una în favoarea celeilalte. Meditaţia nu înseamnă evadare din lume, ci o metodă de a privi lumea mai în profunzime, nestingheriţi de prejudecăţi sau de obişnuinţe care să ne orbească în faţa miracolelor şi a misterelor care ne înconjoară."

Lama Anagarika Govinda


CUPRINS :

* Partea I - Evoluţia spirituală a Buddhismului - De la formularea doctrinară, la integrarea prin meditaţie ;
* Partea a II-a - Elementele fundamentale ale meditaţiei Vajrayana ;
* Partea a III-a - Meditaţia ca experienţă directă şi atitudine spirituală ;
* Partea a IV-a - Arta şi meditaţia ;
* Partea a V-a - Reflecţii contemplative ;
* Partea a VI-a - Dimensiunile conştiinţei.