Swami Lokeswarananda

"Doar magicianul e aievea"
(496 pagini)


"Am realizat că Brahman şi Shakti sunt identici, asemenea apei şi a puterii sale de a uda, asemenea focului şi a puterii sale de ardere. Brahman şi Shakti sunt asemenea laptelui şi a albiciunii sale. Gândind la unul din ele, imediat te gândeşti şi la celălalt.

Când este inactiv este numit Brahman. Când creează, menţine şi distruge, este numit Shakti. Apa este un exemplu al lui Brahman. Aceeaşi apă, transformată în valuri, poate fi comparată cu Shakti, Kali.

Nimeni nu s-a oprit din căutarea luminii. Cine eşti tu să-i înveţi pe alţii ? Cel care este Stăpânul Universului îi va învăţa pe toţi. Numai El ne învaţă, El care a creeat acest Univers, care a făcut Soarele şi Luna, pe oameni şi pe animale, şi pe toate celelalte fiinţe ; cel care asigură acestora tot ce au nevoie pentru a trăi ; cel care dă părinţi copiilor şi acestora, iubire pentru a-i creşte.

Stăpânul face atât de multe, nu ne va da oare şi calea de a-L adora ? Dacă oamenii au nevoie de învăţătură, El le-o va da, El va fi învăţătorul. El este călăuza noastră lăuntrică.

Câteodată mă gândesc la Dumnezeu ca fiind bun, câteodată ca fiind rău. Cum îl pot cunoaşte ?... Mă adresez lui ca Mamă. Fie ca Mama Divina să facă ceea ce Ea voieşte !"

Swami Lokeswarananda


CUPRINS :

* Introducere : O viaţă extraordinară ;
* M. şi cuvintele nemuritoare ale lui Sri Ramakrishna ;
* Doar Magicianul e aievea ;
* El însuşi a devenit totul ;
* "Eul necopt" şi "eul copt" ;
* Scufundă-te adânc în oceanul nemuririi ;
* Nimeni nu-i păcătos ;
* Ce stă doar în învăţătură ;
* Doar Adevărul triumfă ;
* Trăind în lume ;
* Compania celor sfinţi şi idealul renunţării ;
* Efortul personal şi graţia divină ;
* Calea devoţiunii ;
* Starea de dragoste extatică ;
* Calea cunoaşterii ;
* Drumul acţiunii altruiste ;
* Unirea cu Dumnezeu ;
* Câte religii, atâtea drumuri către Dumnezeu ;
* Avatarul epocii ;
* Însoţitorii Domnului ;
* Înfiinţând Ordinul : un epilog.