Manu

"Manava Dharma Sastra"
~ Cartea Legii lui Manu ~
(347 pagini)


"Oglinda vieţii religioase, morale, sociale, familiale, politice, economice, etc., a Indiei de altădată, cu mii de ani în urmă şi de astăzi, este înfăţişata în * Cartea Legii lui Manu.

Manava-Dharma-Sastra sau * Cartea Legii lui Manu este o scriere a cărei vechime se numără cu miile de ani. Esenţa mărturiilor din această carte unică, o formează caracterul religiei cuprinse în Legea lui Manu, brahmanismul, adică credinţa în Brahma, ca zeu suprem, nemărginit, principiu şi esenţă a lumii, creator şi distrugător al totului.

Termenul lege din titlul cărţii nu trebuie luat în înţelesul modern, ca o sumă de dispoziţii sau prescripţii privitoare la o anume chestiune, sau ca normă de conduită într-o direcţie sau împrejurare oarecare, ci ca normă generală de conduită, sau ca o adunare cât mai completă de reguli ce trebuie urmate în viaţă. De aceea Legea lui Manu cuprinde principii de teologie, de metafizică şi cosmogonie, precepte de morală, de pedagogie, de economie domestică şi rurală, de comerţ, etc. ; reguli pentru îndeplinirea actelor cultului, a datoriilor conjugale şi către rude, prieteni şi străini ; datoriile castelor principale şi ale castelor secundare, atât unele faţă de altele, cât şi ale membrilor castei între ei ; noţiuni de politică internă şi externă, de strategie şi tactică ; sfaturi pentru încheieri de alianţe politice şi militare ; apoi amănunţite legi agrare, civile, penale, comerciale, sistemul măsurilor şi greutăţilor, etc."

Editura


CUPRINS :

* Prefaţă la ediţia întâi ;
* Cartea I - Creaţia ;
* Cartea a II-a - Tainele. Noviciatul ;
* Cartea a III-a - Căsătoria. Datoriile capului de familie ;
* Cartea a IV-a - Mijloace de existenţă. Precepte ;
* Cartea a V-a - Regulile de abstinenţă şi de curăţire. Datoriile femeilor ;
* Cartea a VI-a - Datoriile anahoreţilor şi ale asceţilor ;
* Cartea a VII-a - Purtarea regilor şi a castei militare ;
* Cartea a VIII-a - Datoriile judecătorilor. Legi civile şi penale ;
* Cartea a IX-a - Legile civile şi penale. Datoriile castei negustorilor şi ale castei servitorilor ;
* Cartea a X-a - Castele amestecate. Datoriile castelor în caz de nevoie ;
* Cartea a XI-a - Penitenţe şi expieri ;
* Cartea a XII-a - Transmigrarea sufletelor. Fericirea finală ;
* Tablou alfabetic - Cu nume proprii şi cu termeni speciali mai des întrebuinţaţi în această lucrare.