Michael Carrithers

"Buddha"
(138 pagini)


"Într-o istorie care n-a pus în joc numai idei, Buddha este pesemne singurul creator de religie în numele căruia nu s-au mişcat armate, n-a curs sânge nevinovat şi n-au avut loc răsunătoare demolări de zei. Şi, totuşi, el n-a încetat să exercite vreme de 2500 de ani o fascinaţie enigmatică asupra unei bune părţi a omenirii. Asupra acestei enigme se apleacă Michael Carrithers - antropolog cunoscut în mediile academice britanice -, încercând să afle un răspuns în personalitatea Iluminatului, în povestea vieţii sale, în doctrina născută din experienţa trezirii sau în evoluţia Budismului după moartea întemeietorului său."

Editura


"Până în secolul nostru, Buddha a fost pesemne gânditorul cu cea mai mare influenţă din istoria omenirii. Învăţătura sa a înflorit pe tot cuprinsul sub-continentului indian timp de mai bine de 1500 de ani, şi în tot acest răstimp s-a transformat şi diversificat cel puţin atât cât a făcut-o Creştinismul în primii săi 1500 de ani de existenţă în Europa. În secolul al XlII-lea d. Chr., când influenţa Budismului s-a stins în vatra sa de origine, el se răspândise de multă vreme în Tibet, Asia Centrală, China, Coreea, Japonia şi Sri Lanka şi îşi croia drum în Asia de Sud-Est, istoria sa fiind în aceste ţări tot atât de complexă pe cât fusese în India.

Nu mi-am propus să lămuresc o problemă atât de vastă în această carte de mică întindere. Am povestit doar viaţa lui Buddha şi am descris apariţia şi însemnătatea învăţăturii sale. Am încercat, totuşi, să-mi formulez expunerea astfel încât cititorul să poată înţelege cum se face că Budismul a străbătut cu atâta uşurinţă continentele şi a supravieţuit atât de bine peste veacuri."

Michael Carrithers


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Notă asupra ediţiei ;
* Introducere ;
* Tinereţea şi renunţarea la lume ;
* Calea spre trezire ;
* Trezirea ;
* Activitatea misionară şi moartea ;
* Lecturi suplimentare.