Nisargadatta Maharaj

"Conştiinţa şi Absolutul"
(221 pagini)


"Chiar dacă vă veţi zbate secole întregi căutând cunoaşterea în exteriorul vostru, nu o veţi obţine. Lucraţi asupra ideii Eu Sunt, care este asociată cu corpul. Descoperiţi imposibilitatea acestor identificări continue şi tranzitorii, imposibilitatea acestei existenţe clădite din minciuni, din trucuri meschine de care v-aţi scârbit. Nu vă preocupaţi de stări elevate, nu căutati astfel de stări. Starea pe care o căutaţi, aceea de a fi realizat, este aici neîntrerupt, este una cu voi. Când veţi descoperi că sunteţi ansamblul acestei manifestări, această splendoare divină, această bogăţie uluitoare de fiinţe, veţi uita de mica voastră prezenţă individuală, îi veţi uita existenţa pentru că voi sunteţi acum Existenţa.

Înlăturaţi orice impunere, rămâneţi liberi, nu vă cramponaţi de nişte cadavre. Dacă simţiţi, totuşi, nevoia unei orientări, unei forme, gândiţi-vă la aer. Deveniţi spaţiul, vântul, o adiere răcoroasă sau o tornadă năvalnică dacă doriţi, dar înlăturaţi toate etichetele toate formele şi numele, altminteri veţi fi sugrumaţi de lanţurile acestora.

Meditaţi concentrându-vă atenţia asupra atenţiei însăşi, iar cel care meditează se va dizolva. Dacă veţi avea o dorinţă profundă, de nestins, devorantă, de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, veţi deveni una cu El. Aveţi această credinţă şi ceea ce sunteţi, orice ar fi aceasta, se va transforma în Dumnezeu."

Sri Nisargadatta Maharaj