Osho

"Cartea despre femei"
(280 pagini)


"Alături de Cartea despre Bărbaţi, cartea pe care o ţineţi în mână vine să întregească perspectiva oferită de Osho despre universul misterios al relaţiilor dintre bărbaţi şi femei, oferindu-ne repere valabile pentru a reuşi să înţelegem resorturile ascunse ce stau la baza acţiunilor noastre. Sunt prezente din belşug anecdotele, adevărurile amare, afirmaţiile ieşite din comun şi soluţiile eficiente oferite de Osho celor ce vor să înţeleagă misterul femeii, atât cât poate fi el înţeles de mintea umană obişnuită. Şi pentru această carte rămâne valabilă recomandarea de a nu scoate afirmaţiile lui Osho din context şi de a sesiza spiritul textului. Putem face foarte uşor asta dacă înţelegem faptul că Osho şi-a transmis învăţăturile pe cale orală şi pentru a avea acces la întreaga atenţie a celor ce îl ascultau, nu a ezitat să facă afirmaţii şocante."

Florin Zamfir


"Femeia trebuie iubită, nu înţeleasă. Acesta este primul pas către înţelegere.

Prima lecţie a iubirii constă în a nu solicita iubire, ci în a o dărui. Fiţi dumneavoastră cel care dăruieşte. De regulă, oamenii fac exact invers. Chiar şi atunci când dăruiesc, o fac numai cu speranţa că iubirea lor le va fi returnată. Ei nu dăruiesc de bunăvoie, ci doar condiţionat. Ei dăruiesc, dar privesc cu coada ochilor să vadă dacă primesc ceva înapoi. Ei nu cunosc legea naturală de funcţionare a iubirii. Este suficient să turnaţi, să vă revărsaţi, iar iubirea va veni.

Şi chiar dacă nu vine, nu este nevoie să vă îngrijoraţi, căci adevăratul îndrăgostit ştie că a iubi înseamnă a fi fericit. Dacă iubirea vine înapoi, foarte bine ; atunci fericirea va fi cu atât mai mare. Dar chiar dacă ea nu se întoarce înapoi, actul iubirii v-a făcut fericiţi, de-a dreptul extatici ; atunci, de ce să mai fiţi îngrijoraţi în legătură cu întoarcerea ei ?"

Iubirea este eternitatea. Dacă este prezentă, ea nu poate decât să crească. Iubirea cunoaşte începutul, dar nu şi sfârşitul. Relaţia de cuplu este o explorare a conştiinţei celuilalt, a teritoriului său, precum şi a-i permite celuilalt să exploreze teritoriul dumneavoastră. Explorarea poate fi realizată doar când există ceva de oferit, vreo comoară în interiorul fiinţei dumneavoastră. În iubire, va trebui să devii extrem de vulnerabil, să fii complet deschis să ţi se cunoască secretele. Oamenilor le este teamă să-şi dezvăluie sufletul, de aceea rămân toată viaţa cunoştinţe la periferie."

Osho


CUPRINS :

* Nota editorului ;
* Introducere ;
* Textele din seria despre femei ;
* Capitolul 01 - Femeia ;
* Capitolul 02 - Povestea lui ;
* Capitolul 03 - Eliberarea femeii ;
* Capitolul 04 - Sexualitatea ;
* Capitolul 05 - Căsnicia ;
* Capitolul 06 - Iubirea ;
* Capitolul 07 - Relaţia de cuplu ;
* Capitolul 08 - Maternitatea ;
* Capitolul 09 - Despre familie şi despre controlul naşterilor ;
* Capitolul 10 - Creativitatea ;
* Capitolul 11 - Corpul ;
* Capitolul 12 - Mintea ;
* Capitolul 13 - Meditaţia.