Osho

"Cartea despre copii"
(290 pagini)


"Regăsirea paradisului este tot una cu regăsirea stării de copil. Evident, corpul fizic nu va mai fi acela al unui copil, dar conştiinţa poate să redevină la fel de pură ca şi aceea a unui copil. Acesta este marele secret al oricărei căi mistice : regăsirea stării de copil, redescoperirea inocenţei, nepoluată de nici un fel de cunoaştere, lipsa oricăror cunoştinţe, păstrând în acelaşi timp conştiinţa realităţii înconjurătoare, starea de minunare în faţa misterului profund care ne înconjoară, şi pe care nimic nu-l poate demistifica.

Nu uitaţi, până când omul nu va ajunge să se iubească pe sine, el nu va putea iubi pe altcineva ; până când copilul nu va ajunge să se respecte pe sine, el nu va putea respecta pe altcineva. Aşa se explică de ce iubirea şi respectul vostru sunt false, de ce nu au nimic de-a face cu realitatea. Voi nu vă respectaţi pe voi, cum i-aţi putea respecta atunci pe alţii ? Până când iubirea de sine nu va ajunge să strălucească în fiinţa voastră, ea nu se va putea revărsa asupra celorlalţi. Mai întâi trebuie să deveniţi o lumină pentru voi înşivă, şi abia apoi se va putea revărsa aceasta asupra celor din jurul vostru.

Adevărata educaţie ( educare = a conduce pe cineva de la întuneric spre lumină ) înseamnă revelearea potenţialului interior a fiinţei umane. Educaţia memoriei se bazează pe aspectul mecanic al minţii, iar educaţia inteligentă ţine de conştiinţă, de spiritul uman. Educaţia adevărată trebuie să se adreseze inimii spirituale, pentru a putea transcede mintea ştiinţifică. Omul este unic şi incomparabil, de aceea examenele şi profesorii vor fi înlocuiţi cu ghizi, care îi vor informa pe elevi şi studenţi de unde să-şi obţină cele mai noi informaţii, din ce librărie şi ce bibliotecă. Avem nevoie de mai mulţi filosofi rătăcitori prin lume, de mai mulţi maeştri care să colinde lumea, astfel încât tinerii să fie atraşi de ei şi să înveţe ceva de la ei."

Osho


CUPRINS :

* Calităţile copiilor ;
* Sarcina, naşterea, primele luni ale copilului ;
* Condiţionarea ;
* Cum trebuie crescut nou-născutul ? ;
* Ciclurile de câte şapte ani ale vieţii ;
* Sfaturi pentru părinţi ;
* Adolescenţii ;
* Educaţia ;
* Reconcilierea cu părinţii ;
* Meditaţia ;
* Meditaţii ;
* Regăsirea paradisului pierdut.