Osho

"Cartea despre copii"
(233 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine.

Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Uimirea este sursa înţelepciunii, uimirea este sursa a tot ceea ce este frumos, şi uimirea este sursă a căutării, a adevăratei căutări. Uimirea te conduce în aventura de cunoaştere a misterelor vieţii.

Cunoştinţele tale sunt doar o modalitate de a ignora adevărul. Renunţă la ignoranţă - şi la ignoranţă nu se poate renunţa acumulând şi mai multe cunoştinţe. Cunoştinţele sunt o barieră în calea cunoaşterii.

Cu cât înţelegi mai multe, cu atât îţi dai seama că ştii mai puţine. [...] cunoaşterea finală este absoluta ignoranţă, inocenţă, puritatea ca de copil. Inocenţa este înflorirea absolută a conştiinţei.

Părinţii sunt cei mai fericiţi când copiii sunt dependenţi de ei, pentru că aşa au un scop în viaţă. Când copiii devin independenţi, atunci nu mai au nevoie de părinţi. Părinţii distrug inteligenţa copiilor pentru că este singura cale de a-i înrobi. Apoi urmează profesorii, şcoala, societatea, care nu vor oameni inteligenţi şi rebeli faţă de ordinea socială. Toate grupurile de interese au nevoie ca masele de oameni să rămână ignorante pentru a putea fi exploatate. Liderii politici pot conduce doar o societate de proşti.

În misticism nu există nici o cunoaştere, pentru că, căutătorul devine una cu ce este căutat, astfel că mai rămâne doar experienţa interioară (mysterion = ceremonie secretă / intimă). Împărtăşirea incogniscibilului se face doar nonverbal prin dans, cântec, privire ochi în ochi, comuniune în tăcere.

Calea pe care merge turma este cea greşită. Găseşte calea pe care nu merge nimeni, pentru a ajunge înţelept. Doar laşii merg în turmă, de aceea nu devin iluminaţi. Doar indivizii s-au iluminat, mulţimile nu devin niciodată iluminate. Fii tu însuţi !"

Osho


"Sufletul nu poate fi împlinit ascultând predici, sau prin inteligenţă, sau prin multe lecturi. Mergi dincolo de cuvinte, pentru a afla scopul."

Upanişadele


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Capitolul 1 - Ochii uimiţi ;
* Capitolul 2 - Inimi şi minţi ;
* Capitolul 3 - Cunoştinţele nu sunt totuna cu cunoaşterea ;
* Capitolul 4 - Răspunsurile sunt periculoase ;
* Capitolul 5 - Vechile obiceiuri dispar cu greu ;
* Capitolul 6 - Precum un copil ;
* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.