Osho

"Putere, politică şi schimbare"
(265 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Nici o persoană creativă, inteligentă nu caută Puterea. Nici o persoană inteligentă nu este interesată să-i domine pe alţii. Interesul său prioritar e să se cunoască pe sine. Oricine e interesat de Putere, suferă de un complex de inferioritate. Adânc în sinea lui, simte că nu valorează nimic, că este inferior altora. [...] Acest simţământ al lipsei de valoare poate fi înlăturat în două moduri : unul este religia, iar celălalt e politica. Puterea nu corupe : oamenii corupţi sunt cei atraşi de Putere. Oamenii care doresc să facă lucruri pe care nu le pot face atâta vreme cât nu se află la Putere. [...] Puterea nu-i corupe, doar aduce corupţia lor la suprafaţă.

A avea putere asupra cuiva înseamnă să o reduci pe acea persoană la un obiect, devine proprietatea ta, deoarece îi reduci individualitatea şi spiritualitatea. O religie adevărată se bazează întotdeauna pe meditaţie, o religie falsă se bazează pe veneraţie. Lumea politică ţine de nivelul instinctiv, aparţine de legea junglei : cel mai puternic are dreptate, iar oamenii interesaţi de politică sunt cei mai mediocri. Calificarea pentru politică este un profund sentiment de inferioritate.

Politicienii şi preoţii au aceeaşi dorinţă de Putere, doar că au ales domenii diferite : politicianul a ales lumea exterioară, preotul a ales lumea interioară. Preotul are nevoie de politician şi politicianul de preotul care conduce masele, de aceea terenul Puterii este dominat de preoţi si politicieni, care nu intră în conflict între ei, pentru că atunci toţi pierd Puterea. Naţiunile şi religiile sunt creaţii ale preoţilor şi politicienilor pentru a exploata oamenii în folosul lor egoist.

Politicianul nu poate fi religios pentru că religia adevărată înseamnă înţelegere, conştientizare, tăcere, armonie şi o profundă abandonare faţă de existenţă. Nici o dorinţă de a fi oricine altcineva. Totul este împlinit în acest moment. Politicianul nu-şi permite aşa ceva. Animalul numit politician trebuie să dispară de pe faţa Pământului. Aceasta este speranţa."

Osho


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Capitolul 1 - Varietăţile Puterii ;
* Capitolul 2 - Acum sau niciodată ;
* Capitolul 3 - Puterea politicii şi a religiei ;
* Capitolul 4 - Provocarea schimbării ;
* Capitolul 5 - Ce pot face eu ? ;
* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.