Osho

"Inteligenţa - Reacţionează creativ la prezent"
(229 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Intelectualitatea este inteligenţă împrumutată de la alţii. Inteligenţa înseamnă dezvoltarea conştiinţei interne cu ajutorul meditaţiei. Dacă oamenii ar fi inteligenţi, nu ar mai avea nevoie de lideri, pentru că s-ar conduce singuri. Pentru a deveni lider, trebuie să distrugi inteligenţa oamenilor. Dacă un politician ar fi inteligent, nu ar mai fi politician. Oamenii aleg politicieni proşti pentru că nu au încredere în ei înşişi şi caută un mântuitor care să-i ghideze în viaţă. Acea încredere în sine a liderului se datorează prostiei sale, care însă atrage mulţi adepţi lipsiţi de curaj şi încredere în ei.

Inteligenţa inimii este emoţională, se bazează pe sentimente, pe iubire. Iubirea este doar pentru cei inteligenţi. Oamenii mediocri încearcă să devină intelectuali pentru a-şi ascunde lipsa de inteligenţă şi de iubire. Filosoful ajunge la periferia Templului Iubirii, poetul la uşă, iar misticul intră chiar în sanctuarul templului. Calea este inteligenţa iubitoare.

Intelectul este un înlocuitor al meditaţiei. Doar prin meditaţie poate fi transcens intelectul, iar mintea să poată fi privită cu detaşare. Observarea minţii te face extatic, te face fericit şi eliberează multă inteligenţă. Când te identifici cu mintea, nu poţi fi inteligent, pentru că te identifici cu un instrument limitat, însă tu eşti conştiinţă nelimitată.

Singura metodă de a redescoperi inteligenţa este prin meditaţie, care distruge barierele ridicate de societate, pentru a te împiedica să fii inteligent. Inteligenţa înseamnă să ştii să ieşi din toate închisorile minţii şi să nu mai intri niciodată în vreuna. Descoperă-ţi inteligenţa, ieşind din minte, apoi observ-o conştient, fii doar un martor. Astfel distrugi răul creat de societate, distrugi conspiraţia preoţilor şi a politicienilor. Acum tot cerul e al tău."

Osho


"Repetiţia faptelor altor persoane nu o să ajute pe nimeni. Ai nevoie de experienţa proprie, care este singura eliberare."

Maestrul Zen


"Urmează lumina din tine."

Ultimele cuvinte de pe Pământ ale lui Gautama Buddha


CUPRINS :

* Cuvânt înainte ;
* Inteligenţa nu e ce crezi.

~ Capitolul 1. Inteligenţa - un dar al naturii ~
* Poezia inimii ;
* O francheţe a fiinţei.

~ Capitolul 2. Ce îl face pe oameni proşti ~
* Supravieţuirea celor mai capabili ;
* Lupta pentru eficienţă ;
* Reprimarea şi manipularea ;
* Păcatul nesupunerii ;
* Urmarea strictă a ordinelor.

~ Capitolul 3. Mintea - o Cutie a Pandorei ~
* Ieşirea din piramidă.

~ Capitolul 4. De la minte la non-minte ~
* De la gândire la înţelegere ;
* De la reacţie la răspuns ;
* De la credinţă la convingere ;
* De la simpatie la compasiune ;
* De la comunicare la comuniune ;
* Stăpânul şi servitorul ;
* Cunoscut, necunoscut, incognoscibil.

~ Capitolul 5. În afara cutiei - eliberarea de condiţionare ~
* Un alt fel de nesupunere ;
* Inteligenţa inocenţei ;
* Darul de a fi viu ;
* Descoperirea butonului "Oprit" ;
* Fii simplu ;
* Lumina din tine.

~ Capitolul 6. Simptome, puncte de sprijin şl piedici ~
* Răspunsuri la întrebări.

* Cuvânt de încheiere ;
* Redescoperirea inteligenţei prin meditaţie.

* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.