Osho

"Intimitatea - Încrederea în sine şi în celălalt"
(186 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Toată lumea se teme de intimitate - dacă eşti sau nu conştient de asta e altă treabă. Intimitatea înseamnă să te expui în faţa unui străin - şi toţi suntem străini ; nimeni nu cunoaşte pe nimeni. Suntem străini chiar şi pentru noi înşine, pentru că nu ştim cine suntem.

Intimitatea te apropie de un străin. Trebuie să renunţi la toate apărările ; numai atunci intimitatea e cu putinţă. Iar teama care există este că dacă renunţi în întregime la apărare, la toate măştile, cine ştie ce o să-ţi facă străinul.

Toţi ascundem o mie şi unu de lucruri, nu numai de ceilalţi, ci şi de noi înşine, pentru că am fost crescuţi de o omenire bolnavă, cu tot felul de reprimări, inhibiţii, tabuuri. Iar teama îţi spune că în prezenţa unui străin - şi nu contează că poate ai trăit cu persoana respectivă treizeci de ani, patruzeci de ani, lipsa de obişnuinţă nu dispare niciodată - e mai sigur să păstrezi puţină distanţă, puţină apărare, pentru că acel străin ar putea să profite de slăbiciunea ta, de fragilitatea ta, de vulnerabilitatea ta.

Toată lumea se teme de intimitate."

Osho


CUPRINS :

* Cuvânt înainte.

~ Să începem cu ce e mai important. ABC-ul intimităţii ~

* Porneşte de unde te afli ;
* Fii autentic ;
* Ascultă-te pe tine însuţi ;
* Ai încredere în tine.

~ Intimitatea cu alţii. Paşii următori ~

* Lasă-te văzut ;
* Nevoia de intimitate ;
* Legătură, nu relaţie ;
* Asumă-ţi riscul de a fi autentic ;
* Învaţă limbajul tăcerii.

~ Patru capcane ~

* Obiceiul de a reacţiona ;
* Cramponarea de siguranţă ;
* Boxul cu umbra ;
* Falsele valori.

~ Instrumentele transformării ~

* Acceptă-te ;
* Fii vulnerabil ;
* Fii egoist ;
* O tehnică de meditaţie.

~ Pe calea spre intimitate. Răspunsuri la întrebări ~

* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.